Close

Årets konst/designdestination: Svenskt Tenn

Vinnarintervjun är gjord med Emma Järnvall, presskontakt på Svenskt Tenn.

I en föränderlig värld – hur bibehåller Svenskt Tenn sin relevans?
– Genom att alltid balansera mellan att vara både historiska och samtida. Vi visar historisk formgivning på ett samtida sätt och blandar det med väl utvald samtida design.   

Vilka mönster är mest populära – och förändras det från år till år?
– Det förändras verkligen över tid, just nu ligger Teheran i topp, men det var inte länge sedan Gröna Fåglar och Manhattan var mest populära.

Vad gör Svenskt Tenn till en vinnare i den här kategorin?
– Ett av våra viktigaste uppdrag är att både förvalta och utveckla arvet efter Svenskt Tenns grundare Estrid Ericson, och för henne var butiken en ständigt föränderlig scen. Vi lägger mycket energi på att upplevelsen vid ett besök på Svenskt Tenn, både ska skapa inspiration och ge en köpupplevelse. Vi har en otroligt engagerad personal som inget hellre vill än att ge våra besökare båda delarna.

Hur ser planerna framåt ut/nyheter i vinter och vår?
– Snart är det ju jul igen och i år kommer vi att både lansera historisk och samtida design. Även våren kommer att bli oerhört spännande med massor av nya samarbeten. De som gått förbi på Strandvägen har säkert sett att Svenskt Tenn har tagit över lokalerna bredvid, fd Malmstenbutiken. Den lokalen kommer att byggas om under våren/sommaren 2022 och när vi öppnar kommer vi att kunna ge våra besökare en helt ny upplevelse.

Lokalen är en destination i sig – hur har Strandvägen förändrats under era år där?
– När Estrid Ericson skulle öppna Svenskt Tenn på Strandvägen 1927 så blev hon avrådd från att öppna en butik så avsides som det var då. Nu är ju Strandvägen ett viktigt stråk i Stockholms city, med både restauranger och gallerier – det är en oerhörd skillnad.

ÖVRIGA NOMINERADE:
Nordiska Galleriet
Liljevalchs
Carling Dalenson
Uppsala Auktionskammare

Close