Close

Årets kulturdestination: Hedvig Eleonora kyrka

Sven Milltoft, kyrkoherde Hedvig Eleonora församling! Grattis till utmärkelsen Årets kulturdestination. Hur känns det?

– Väldigt roligt och hedrande – och lite överraskande. Å ena sidan är det kanske inte givet att en kyrka blir utsedd till årets kulturdestination och å andra sidan är det helt i linje med vad som är Hedvig Eleonora kyrka efter- som vi så medvetet arbetar med många olika språk och uttryckssätt. Vi vill vara en mång- språkig kulturkyrka som känns relevant för alla medlemmar och intresserade.

Sven Milltoft, kyrkoherde Hedvig Eleonora församling.

Du har som kyrkoherde haft en stor roll i att förnya Hedvig Eleonora och på sätt öppna upp för nya medlemmar till kyrkan. Vad är det som driver dig i ditt arbete?

– Jag drivs av att en kyrka ska vara så rele- vant som möjligt i den miljö som kyrkan är satt att verka i. Jag har också uppfattat att jag har församlingens och östermalmarnas förtroen- de i att höja taket, öppna upp kyrkan och sän- ka trösklarna i Hedvig Eleonora.

Ni har flera aktiviteter som traditionellt inte associeras med just kyrkor, till exempel HedvigPuls, Kulturnatt, Författarmöten, Berg-mansymposium, Afternoon tea, meditation, Ligg ner i Hedvig, film, konst och dans. Hur har mottagandet varit av dessa aktiviteter?

– Våra församlingsblad har för första gång- en tagit slut, vilket säger en hel del! Det finns ett enormt stort intresse och nyfikenhet. Vi vill använda olika gestaltningsformer för vi behöver olika sätt att nalkas Gud, det stora mysteriet – och för många är det genom litteraturen, konsten, musiken eller dansen. Så varför inte släppa in det i kyrkan?

Av de evenemang ni har – vad har varit extra populärt?

– I sommar har Sommarcaféet varit en stor succé! Under pandemin hade det en enorm betydelse, för det var det enda möjliga sättet för många att mötas. Succén kommer att fortsätta och den har en stor diakonal betydelse. Något helt annat handlar om världsartisten Virpi Pakhinen som dansar på skärtorsdagen i en helt nedsläckt kyrka till musik av vår or- ganist Ulf Norberg – det lockar många eftersom det är så speciellt, ja kanske unikt. Och nu under advent och julen är det fullt med gudstjänster och konserter! Hedvig Eleonora är ju både som ett nav och en navel för hela Östermalm. Många har firat livets stora hög- tider här, men nu hittar fler och fler hit även till vardags. Hedvig Eleonora har blivit något av östermalmarnas vardagsrum där alla är välkomna.

Hedvig Eleonora kyrka.

Rent strategiskt – hur har ditt arbete sett ut?

– Jag har velat lägga till nya saker snarare än ta bort det som fungerar och är traditionellt. Sedan har jag ju inte gjort det här själv även om jag har drivit arbetet. Vi har jätteduktiga medarbetare, förtroendevalda och volontärer – det vill jag verkligen poängtera.

Vad vill du hälsa till Östermalmsborna?

– Ni ska känna er varmt välkomna till er öppna kulturkyrka vid Östermalmstorg, och jag hoppas att ni alltjämt vill engagera er och vara medlemmar i kyrkan så att vi tillsammans i tro bär ett levande arv vidare för kommande generationer!

ÖVRIGA NOMINERADE:

Dramaten 

Thielska Galleriet 

Liljevalchs 

Skansen

Close