Close

Årets kvarterskrog: PA & Co

Foto: Mikael Jansson , ur PA & Co – Ännu en kokbok.

En riktigt bra kvarterskrog ska kännas som att komma hem. Östermalm har rikligt med restauranger som aspirerar på titeln, men ni har röstat fram den mest klassiska av dem alla.

Tiger Throne-Holst, barmästare på PA & Co. Ni är den enda vinnaren från förra året som vann även i år. Vad är det ni gör rätt?
– Vi serverar det vi själva vill ha. Tanken sedan starten var att skapa en restaurang så som gästerna själva ville ha det och inte som Tore Wretman tyckte att det skulle vara. Vi gör vanlig, vällagad mat för vanligt folk.

Sätt ihop din perfekta trerätters från er meny, med dryckesval till.
– Råraka med löjrom och en öl till förrätt, Biff Rydberg med ett robust europeiskt rödvin till huvudrätt och Gino till dessert.

Det finns en myt om att man inte kan boka bord på PA & Co om man inte är stammis, stämmer det verkligen?
– Nej, det stämmer inte. Vi tar bokningar samma dag från klockan 15.00, så det är först till kvarn som gäller.

Vilka andra krogar på Östermalm går du själv helst till?
– Jag förenar gärna nytta med nöje och ser vad de andra krogarna har att erbjuda. Nyss var jag på Schmaltz som jag tyckte var kul och annorlunda.

Är det känsligt för en institution som PA & Co när ni förnyar er, blir folk upprörda om menyn förändras eller om ni byter ljusstakar?
– Vi får tänka oss för två gånger innan vi gör större förändringar. Samtidigt måste vi förnya oss som alla andra. Att vi skulle förbli exakt likadana är en illusion. Vi förändras i takt med publiken och därför framstår vi nog som ganska stabila. Men det fanns en tid, tidigt 90-tal, då folk verkligen kunde bli upprörda. En gång bytte jag handdukshållare på toaletterna och fick flera klagomålsbrev om att det var synd att de klassiska hållarna bytts ut mot mer moderna.

Övriga nominerade:

Las Brasas

Daphne’s

Montanari

Nybrogatan 38

Close