Close

Årets lokala profil: Elias Karroum, Beirut Café

Grattis Elias! Hur känns det att bli framröstad till Årets lokala Östermalmsprofil 2022?

– Ja, vad ska man säga? Det känns bra. Vi står ju här hela dagarna och jag ser det som vår skyldighet att se till att folk mår bra när de kommer till oss.

Elias Karroum, krogprofil och grundare av Beirut Café, Östermalmstorg 1

Vad är det som gör dig till en så uppskattad profil på Östermalm?

– Jag tycker väldigt mycket om mitt jobb, och jag tycker om att få gästerna att trivas. Det är naturligt för mig, annars skulle jag aldrig göra det här. Jag har ju jobbat med restaurang i hela mitt liv. Det räcker inte med att maten är god – det ska vara god stämning, mysig lokal och man ska som gäst må bra här.

Ni har funnits på Östermalm i över 20 år – först på Engelbrektsgatan och nu i, och som en förlängning av, Östermalmshallen. Hur har gästerna förändrats under åren i Stockholm?

– När vi började var det mest 2- och 3-rätters som serverades på restaurangeri Stockholm. Vi var bland de första, om inte den första, restaurangen som erbjöd sha- ring som koncept eftersom meze hör till den libanesiska matkulturen. Men då fick vi kämpa för att få gästerna att förstå hur det funkade, ett sällskap på fyra beställde gärna fyra kronärtskockor och fyra hummus. Vi försökte få dem att förstå att de skulle beställa en av varje och dela istället. Idag är ju sharing och avsmakningsmenyer vanligt i Stockholm.

Vilken är bästsäljaren på lunchrestaurangen?

– Det är salladen med gulbetor, tahini och rotisserikyckling.

Intresset för den nya Medelhavsmaten med Israel, Palestina och Libanon i spetsen har vuxit de senaste åren. Märker ni av det och hur har det påverkat er meny?

– På kvällsrestaurangen på övervåning- en håller vi oss till traditionell libanesisk mat och avsmakningsmenyer. Min mamma som är 76 år sitter fortfarande här nere och rullar vinbladsdolmar och gör knyten med spenat och köttfärs – och hon smakar av alla röror. Men här nere har vi twistat lite mer på kon- ceptet och har till exempel rotisserikyckling på menyn.

Vad kan vi se fram emot på Beirut Café under 2023?

– Kanske börjar vi med brunch och lunch även där uppe, men vi väntar och ser hur världsläget utvecklas. På menyn tar vi nog in nån vintrig god gryta på menyn.

Hur ska du fira det här?

– Det får bli ett glas bubbel!


ÖVRIGA NOMINERADE:

Caroline Hamrin, Arkivet

Mats Ericsson, Second Hand Bike

Gaby Borglund, Look Boutique

Samouil Toumas, Karlagrillen

Close