Close

Årets nisch: Supermercado

Grattis Henrik Falk, Ägare på Grand Gourmet Sweden! Hur känns det att som nykomling på Östermalm få denna fina utnämning?

– Väldigt roligt, vår nisch som spansk matbutik är inte bara unik på Östermalm utan faktiskt unik i hela Sverige. Ihop med vår butik på Söder förstås.

Härliga spanska delikatesser på Supermercado.

Hur har emottagandet på Östermalm varit?

– Väldigt bra! Många hittade till oss direkt tack vare vår andra butik andra har sett oss när de gått förbi tack vare det välexponerade läget. Nu snart ett år efter vi öppnat kommer det ändå in nya kunder nästan varje dag som antingen hört om oss eller gått förbi några gånger men väntat med att gå in.

Vad utmärker Östermalmskunderna?

– Östermalmsborna är kunniga inom spansk mat. Många har en nära relation till Spanien, antingen har de semesterboende, semestrat eller av någon annan anledning vistats mycket i landet. Många som kommer in har därför redan någon favoritprodukt som de letar efter.

Supermercado, Sibyllegatan 51.

Vilka är era bästsäljare?

– Skivad paleta iberica, entrecote från galiciskt mjölkko, ibericokött, marconamandlar, manzanillaoliver och när det är sä- song raftomaterna.

Om ni själva skulle tipsa om 3 produkter i butiken som alla borde prova, vilka?

– Handskuren jamon Iberico bellota är kanske ingen doldis men det är rätta sättet att njuta av spansk skinka och ingenting du oftast hittar i andra butiker i Sverige. Den grillade kronärtskockan i olja från Murcia är en ny produkt vi fått in. Den är krispig och smakar tydligt av just vad den är, inga kryddor eller andra tillsatser som maskerar något. Funkar lika för sig själv med lite havssalt på tapas- brickan eller som ett matigt inslag i en sallad. Sardeller lagrade i smör en lite annorlunda produkt då sardeller oftast läggs in i olja. Dock är det ingen ny företeelse utan tvärtom något de gjorde för länge sedan i norra Spanien då tillgången till smör var bättre än olja. När sardellerna fått ligga några månader i smöret sker under- verk i burken och både smör och sardell får en djup och komplex umamismak.


ÖVRIGA NOMINERADE:

Bookbinders

Sibyllans Kaffe & Tehandel 

Androuet

Lucca

Close