Close

Årets Östermalmare: Tom Schuterman

I drygt 20 år har han arbetat för att göra Östermalm till en tryggare stadsdel. Hatten av och varmt grattis till Tom Schuterman som är Årets Östermalmare.

Grattis till utmärkelsen, Tom! Vad var det som fick dig att vilja jobba med säkerhetsfrågor från början?
– Tack! Jag har bott på Östermalm i hela mitt liv och jag är 57 år idag. Sedan jag var ung har jag varit mina vänner behjälplig. Jag skötte bevakningen på flertalet nattklubbar runt Stureplan på den tiden och fick ofta höra om gäster som rånats och blivit attackerade på väg hem från krogen. Inte sällan var det jag som fick ringa och anmäla till polisen. Man kan säga att brottsligheten berört mig på ett rent personligt plan vid tidig ålder. På den tiden var Humlegårdsgatan, Hedvig Eleonora kyrka och även Riddargatan utsatta områden, där det stod kriminella och väntade på Östermalmsbor som var på väg hem efter krogen.

Berätta om ditt företag Paratus Security!
– Paratus Security är ett auktoriserat bevakningsföretag med över 40 utbildade och godkända väktare som verkar på Kungliga Djurgården och Östermalm. Bolaget grundades 2007 och verksamheten inkluderar bevakning, säkerhet och trygghetsuppdrag av butiker, gallerior, bostadsföreningar, privat egendom och konsultation av personlig säkerhet av privatpersoner på Östermalm och Djurgården samt att vi även har ronderingsbilar som ronderar på Kungliga Djurgården och Östermalm med syfte att förebygga brott och skapa trygghet i de områden vi verkar i.

Du bor ju fortfarande kvar på Östermalm. Hur tycker du att stadsdelen har förändrats rent trygghetsmässigt?
– Den har förändrats mycket de senaste 20 åren och framför allt blivit råare och därmed har otryggheten ökat. Den typ av brott som vi tidigare bara läste om, upplever vi nu på Östermalm. Vi utsätts inte längre bara för ficktjuvar, utan de väpnade rånen avlöser varandra.

Hur ser de vanligaste brotten ut just nu?
– De mest förekommande brotten är alltjämt inbrott i bil och lägenheter, medan personrån i form av klockrån och väpnade rån har ökat markant. Ofta har de kriminella idag koll på vem och vad de ska råna långt innan det sker. De väljer ut sina offer redan under lunchen, gymmet, restaurangen eller krogen där de då sedan följer efter och slår till. Ett exempel är Nybrogatan, en öde gata efter klockan 23, där många klock- och personrån sker. Gällande brott mot barn och ungdomar är det inte längre mobiltelefoner, utan just nu är det rån av kläder och i synnerhet dyra skor och jackor som är vanliga. Det förekommer även barn som rånar barn.

Vad ska våra barn och ungdomar tänka på?
– Under sommaren bistod vi vid flera ingripande av Polisen mot kriminella ligor och nätverk som langade alkohol till barn och ungdomar på Östermalm. Det barnen inte tänker på är vilka grupperingar som ligger bakom denna typen av brott. Samma liga som säljer sprit ur bakluckan till våra barn och ungdomar säljer även narkotika till dem.

Kriminaliteten på Östermalm åsido, vad har du för favoritplatser i dina kvarter?
– Jag tycker om att flanera i våra vackra parker som finns i stadsdelen och njuta av långpromenader på Kungliga Djurgården. Och så tycker jag om att ta en espresso på Karla Frukt för där blir jag nostalgisk. När jag var barn var Östermalm en tyst stadsdel och det höjdpunkt, nu kan man ju även handla frukt, godis, kaffe och fika och, även äta en god lunch där.

Close