Close

Blomstrande planer för Östermalmstorg

Illustration: Aleksander Wolodarski Arkitektkontor AB.

Ett levande torg där den vikarierande saluhallen en gång stod? Det är i alla fall förslaget från arbetsgruppen Östermalms Vänner och arkitekt Aleksander Wolodarski.

Vid halvårsskiftet försvinner den tillfälliga lokalen som fick agera stand in som saluhall när Östermalmshallen restaurerades. Och om arbetsgruppen Östermalmstorgs vänner, med arkitekt Aleksander Wolodarski i spetsen, får som de önskar så ser vi snart ett levande torg med paviljonger och körsbärsträd där den vikarierande saluhallen en gång stod.

Medborgarförslaget som tagits fram av arbetsgruppen får också stöd av stadsbyggnadsborgarråd Joakim Larsson (M).
– Det är ett fantastiskt initiativ som vi vill gå vidare med, de har tagit hänsyn till det centrala stråket och till torgets historiska betydelse, säger han till Dagens Nyheter.
Stadsytorna runt Östermalms kärna har under de senaste åren präglats av ombyggnationer, och så kommer det att vara en tid framöver när det historiska torget nu ska hitta sin form.

Joakim Larsson hoppas dock att Östermalmstorg återigen ska bli en naturlig samlingsplats i Stockholms innerstad, och att det ska skänka en öppnare yta till den tätbebyggda stadsdelen. Förhoppningen är också att arbetet med Östermalmstorg blir klart någon gång under 2022.

Close