Close

Bob Dylan ställer ut sin konst på Östermalm

Två olika sviter från Bob Dylan ställs ut på Miva Gallery på Grev Turegatan. ”The drawn blank series” och ”The beaten path”. Miva är det andra galleriet i Europa som representerar verken. 

Berätta om utställningen, Karin Lamiva.
– Blank series publicerades i en bok med benämningen ”Drawn blank”, 1994. Att teckna och skissa har alltid ingått i Bob Dylans kreativa sinne. De är kraftfulla, uttrycksfulla och ibland väldigt känslomässigt personliga. Genom olika färgställningar och toner har Dylan målat fler versioner av samma bild men med olika känslor, djup och dynamik. Vi visar även vad vi har kvar av ”The beaten path” från vintern 2016. Här har han valt ut motiv som betyder mycket för honom i sin tolkning av Amerika. Gator, järnvägsspår och lastbilsstopp. Det fanns en önskan om att representera verklighet som den är, utan att försköna. Bob Dylan har målat i hela sitt liv. Han målar på allting. Servetter, kaffekrukor, kartongbitar, baksidan av biljetter och muggar. Men även om han har skissat och målat i hela sitt liv så har inte hans konst fått stå i fokus. Det var först 2008 som hans verk började uppmärksammas.

Bob Dylan, sent 1980-tal

Hur tror du att lokala besökare kommer att reagera på utställningen?
– De flesta har en mycket stark relation till Bob Dylan, oavsett om man tycker om hans musik och konst eller inte. Men folk tenderar i alla fall att ha en åsikt. Bob Dylan framkallar olika känslor och reaktioner hos de flesta. De besökare vi har är från hela världen. Många reagerar med förvåning på hans måleri.

Man On A Bridge, 92 000 kr.

Bob Dylan känns inte så väldigt Östermalm? 
– Jag tror att det är en allmän uppfattning att Bob Dylan har en stark politisk fanclub. Men det är en felaktig sådan. Bob Dylan genomsyrar samtliga generationer. Vi har kunder som precis har flyttat hemifrån, och köpare som har levt ett helt liv med denna ikon.

Train Tracks, 121 000 kr.

Vilket är ditt personliga favoritverk?
– Tveklöst serien ”Train Tracks”. Jag såg ett rött original i London 2014, såld för ca 24 miljoner kr.

Vad skulle konstsamlingarna i Östermalmshemmen behöva mer av?
– Bob Dylan! Vi säljer mer på export till den internationella marknaden än lokalt. Kanske beror det på att det är så få som vet om att konsten finns i närheten. Vi letar febrilt efter större lokaler, men det är inte så lätt i Stockholms innerstad.

Några särskilda konstnärer man borde satsa på?
– En svår fråga. Det beror på vad man vill uppnå, en ekonomisk investering eller enbart ögonfröjd. Överlag tycker jag att man bör ställa sig frågan: ”Vem kan i framtiden vara intresserad av att köpa detta konstverk av mig?”

 

Close