Close

Då öppnar Östermalms Saluhall

En glimt av hur den nya saluhallen ska se ut i januari.

Det har surrats, klagats och längtats ända sedan den snärjiga renoveringen av Östermalms Saluhall inleddes våren 2012. Nu är det äntligen klart.

Östermalms Saluhall har stolt stått på sin plats i imponerande 131 år och utsågs till den sjunde bästa saluhallen i världen av det gastronomiska prestigemagasinet Bon Appétit för några år sedan. Nu, i sin modernare tappning, hoppas bostads- och fastighetsborgarråd Dennis Wedin att saluhallen ska knipa förstaplatsen. Med sin stjärnformiga planlösning, ja den är kvar, och tidstypiska arkitektur är Saluhallen helt klart en av Stockholms tjusigare kulturskatter.

Östermalmshallen år 1960 fotograferat av Lennart af Petersens.

Den långa renoveringen har kantats av flera juridiska processer och hallen visade sig också vara i sämre skick än väntat, vilket också dragit ut på renoveringsprocessen. Tanken var att öppna sommaren 2019 men så blev som bekant inte fallet. Under pressfrukosten ställer moderator Li Palm den brinnande frågan om vad notan egentligen slutat på.
– En miljard kronor, svarar Dennis Wedin, med eftertryck och motiverar sedan notan med att restaureringen var mer omfattande än man räknat med från början.

Arkitektfirman som Stockholms Stad samarbetat med är Tengboms arkitekter vars representant på plats, Mark Humphrey, lovar en modernare saluhall där man fokuserat på att lyfta fram och bevara originaldetaljer.
– Vi har satsat på fler mötesplatser så att man kan ta en kaffe och sitta ner även när handeln inte pågår för fullt. Många originaldetaljer i färg som tidigare varit övermålade har nu tagits fram så som friser, målningar och snickerier, säger Mark Humphrey, och sammanfattar att det blir en mer färgstark och rymlig saluhall som möter besökarna när saluhallen slår upp dörrarna den 23 januari.

Forna färger som tidigare varit övermålade har tagits fram.

Restaurangerna har flyttats till fasadlängden och kommer även att hålla kvällsöppet.  Veteraner som Lisa Elmqvist ligger kvar på ungefär samma plats och även om Ulf Elmqvist, ordförande i Östermalmshallens företagarförening och Lisa Elmqvists vd, medger att vissa strider förekommit under renoveringen – till exempel om en pelare mitt i fiskdisken –är han positiv och förväntansfull inför öppningen.

Vad som händer med den tillfälliga hallen på Nybrogatan är ännu skrivet i stjärnorna. Men Dennis Wedin låter meddela att den är till salu.

Saluhallen under arbete.

B. Anderssons och JE Olsson & Söner är på plats.
Close