Close

Då ska du köpa din Karlaplansgran

William Pehrson (till vänster) och kollegan Edvin Molund säljer julgranar på Karlaplan.

Det lackar mot jul och har du inte köpt din gran ännu så är det hög tid nu. William Pehrson säljer granar på Karlaplan och tipsar om den bästa tidpunkten för granköpet.

Inför varje jul förvandlas Karlaplan till en Schwarzwaldskog i miniatyr. Höga som smala, korta som tjocka, rödgranar som kungsgranar. Tillsammans trappar de upp julstämningen på Östermalm.

Här jobbar William Pehrson, 21 år, för andra året. Under en säsong säljer han och kollegerna ett hundratal granar till Östermalmsborna. Någon speciell granutbildning får man inte som granförsäljare, utan man lär sig med tiden, säger William Pehrson.
– Det är bäst att köpa granen när det är sådant här väder, alltså ingen snö och plusgrader, så att det blir så liten temperaturomväxling som möjligt, säger han.
Och om man vill att den ska vara som bäst under jul?
– Jag hade nog köpt en vecka innan i så fall. Det tar kanske två dagar för grenarna att lägga sig och man vill ju kunna njuta av den ett tag innan den ska ut.

Julgranarna som säljs är färskhuggna och odlade i Skåne och fraktas därför inte så långt, vilket är det näst bästa alternativet ur ett miljöperspektiv efter en ekologisk KRAV-märkt gran. Granarna växer på öppna åkrar och formklipps i triangulära former för att passa den julgransmallen som vi konsumenter vill ha.
Vad efterfrågar man på Östermalm?
– Främst kungsgran. Den ska gärna vara flera meter hög, men smal eftersom lägenheterna på Östermalm har högt i tak men inte så mycket utrymme.
Bär ni hem granen också?
– Nja, det får man nog förhandla sig till. Men det är inte omöjligt.

Close