Close

Damien Hirst på Auktionsverket

Stockholms Auktionsverk säljer för första gången ett verk av Damien Hirst. Målningen med fjärilar i hushållsfärg har ett utropspris i på 3-4 miljoner kronor.

Jay Jopling och Damien Hirst

Mellan 1987-90 gick en tog en grupp konststudenter examen från Goldsmiths College i London. Ett flertal av ungdomarna kom att bli inkluderade i en av konsthistoriens mest omtalade kollektiv, YBAs (Young British Artists). Damien Hirst blev tidigt en central figur i det löst definierade stallet av konstnärer, stöttad av trendsättande konstsamlare som Jay Jopling och Charles Saatchi. Med sina banbrytande gestaltningar, cynism och tidlösa undersökningar av den mänskliga existensen har Hirst blivit en gigant. Han är aktuell med sin utställning ”Treasures of the Wreck of the Unbelievable” på Palazzo Grassi i Venedig.

Damien Hirst på Palazzo Grassi

På Stockholms Auktionsverk går den 9 juni hans nästan kalejdoskop-liknande verk Benevolence under klubban. Hirst är kanske mest känd för sina genomskinliga behållare med döda djur i formalin. Men de mest storslagna och kanske allra mest morbida verken är nog hans målningar med fjärilar som fastnat i den klibbiga färgen på dukarna. Den första, “It’s a wonderful world” utfördes 2001 och är inspirerad av en viktoriansk tebricka.

Dessa intrikata geometriska mönster av tusentals färgsprakande fjärilsvingar refererar både till andlig symbolism och kristen ikonografi. Fjärilen är med sin metamorfos från larv till praktfullt flygfä också en viktig symbol för livscykeln.  Den religiösa underbyggnaden förstärks av målningens likhet med ett kyrkfönster.

Benevolence
Var?
Stockholms Auktionsverk, Nybrogatan 32.
Vad?
Nutida kvalitetsauktion – med verk från 1960 fram till idag.
När?
Allmän visning 31 maj – 5 juni. Auktion 9 juni.
Close