Close

”Dansglädjen är viktigast”

När vet man om ett barn har talang? Vilken klass ska man ta om man vill lära sig dansa som Michael Jackson? Vi har pratat med Emma Nyberg på Balettakademien, om hur man lägger upp träning för treåringar och vilka klasser som lockar flest killar.
Fler och fler barn väljer att dansa – och förutom att vara roligt frigör dans endorfiner vilket gör barnen lyckligare. På Östermalm finns exempelvis Base23 på Jungfrugatan och Balettakademien vid Jarlaplan. Hos Balettakademin är balettklasserna absolut populärast.
– Men vi har också hip hop, showjazz, modern, sång och dans, barn och vuxna tillsammans, säger Emma Nyberg på Balettakademien.

Min son vill bli nya Marcus och Martinus, vilken typ av dans ska han börja på?
– Jag skulle rekommendera showjazz, streetdance eller BA artist där det är både sång och dans. Vi har många som kommer in och frågar vilken klass som passar om man vill dansa som Michael Jackson eller andra specifika stilar. Då lyssnar vi till önskemålet och försöker finna en så rätt kurs som möjligt.

Hur kommer man in?
– Våra vanliga kurser kan vem som helst gå men till BA Balettskola har vi auditions.Om vi ser att någon elev behöver mer utmaning eller att vald kurs är för svår försöker vi att byta dem till en klass som matchar deras nivå så att de ständigt kan utvecklas på rätt nivå.

Vilken ålder är vanligast?
– De flesta börjar när de är 4 till 7 år.

När kan man se om ett barn har riktig talang?
– Från och med att de är 5 år kan man börja se någon slags talang, men alla utvecklas i olika takt så det är svårt att säga. Vissa blommar senare. Dessutom krävs det mer än bara talang — för att bli riktigt duktig måste man ha en stark vilja och tid. Och tycka att det är väldigt kul.

Hur ser träningen ut för de allra minsta?
– För de yngsta barnen handlar träningen framförallt om rumsuppfattning, att upptäcka rörelseglädjen och att känna musiken. Det är inte alltid lätt att få treåringar att lyssna och följa instruktioner — så en förutsättning är en bra pedagog.

I vilken ålder går man över till lite mer seriös träning?
– Dansen och teknikträningen utgår alltid från barnens ålder, nivå och erfarenhet. I början kan en isolation vara en axelryckning eller en första position en glad gubbe. Det handlar om att möta barnen där de är. I exempelvis balett kan vissa få prova stångövningar redan när de är fyra-fem år men det är fortfarande mer lekfullt och en kort stund, mest för att prova hur det är att träna vid stången. Runt 10-årsåldern kan man få prova på tåskor om läraren bedömer att man är redo.

Hur ser fördelningen ut mellan flickor och pojkar?
– Överlag har vi mer flickor men killarna börjar bli allt fler. De kör framförallt showjazz och streetdance.

Finns det någon föreställning eller press från föräldrar som vill att deras barn ska börja dansa?
– Många kommer hit med en klar bild om vad dans är, att det är koreografier som visas upp på en scen eller att man går direkt till stången i balett, till exempel. Så är det inte alltid. Det är en process att lära sig dansa, det är mycket upprepning och korrekt teknik är oerhört viktigt. Utöver teknik fokuserar vi på rytm, rörelse och framförallt dansglädje. Dans ska vara roligt och inte kännas som en förpliktelse. För mig är dansglädjen det viktigaste.

Close