Close

Designklassiker av Gunnar Cyrén lanseras på Svenskt Tenn

Den 13 januari nylanseras Gunnar Cyréns ikoniska Popglas från 1967. Glasen kommer i tre olika färgställningar och är blåsta för hand av bröderna Stefan och Mikael Erlandsson i hyttan Ulven utanför Uppsala. Popglasen finns till försäljning på Svenskt Tenn och på webben.

Gunnar Cyrén (1931–2013) är en av Sveriges genom tiderna mest erkända glaskonstnärer, tillika silversmed och industridesigner. Han var under flera år konstnärlig ledare vid Orrefors glasbruk och 1991 skapade han brukets storsäljare, Nobelservisen, till vilken han även ritade besticken. Ibland hans stora arbeten finns sextiotalsserien Popglasen som nu åter sätts i produktion.

”Popglaset gjorde jag i en massa variationer, jag vet inte om det kan ha varit hundra variationer med färg i benet. Men jag vet att jag tittade på akvariefiskar eftersom de är överraskande i färgkombinationerna. Jag reste till Köpenhamn för att titta på akvariefiskar. De är stiliga trots att de krockar mot alla regler i färgläran. Det var en bra källa att ösa ur. ” (Källa www.gunnarcyren.se)

När glasblåsarna i Orrefors i mitten på 1960-talet tog fram de första Popglasen var det med samma uråldriga hantverksmetoder som man använde när de första glashyttorna anlades i Sverige på 1500-talet – en hantverkstradition som används än i dag. Nu är det mästerblåsarna, tillika bröderna, Stefan och Mikael Erlandsson som med 30 års erfarenhet från Glasriket i Småland som blåser Popglasen. Initiativet till att väcka liv i de eftertraktade glasen kommer från Gunnar Cyréns tre söner, Mårten, Gustav och Henrik.

– Vi bröder är såklart stolta över att pappas färgglada och formstarka glas åter är i produktion. Popglasens formspråk passar väl in i den rådande estetiken både i Sverige och i övriga världen, ett kvitto på att det var en designklassiker som Gunnar Cyrén skapade för drygt 50 år sedan. Att de lanseras på Svenskt Tenn känns extra bra, det hade pappa varit stolt över, säger Mårten Cyrén.

– Popglasen med sina starka färger och hantverksmässiga produktion passar väl in i övriga sortimentet på Svenskt Tenn. Vi är glada över att ha fått förtroende att sälja Gunnar Cyréns designklassiker när de nu åter sätts i produktion, säger Thommy Bindefeld, Marknadschef och Kreativt ansvarig på Svenskt Tenn.

Close