Close

”En klippning ska vara terapeutisk”

Barberia Havanna väcker socialistiska vindar på Östermalm.
Barberia Havanna, Östermalm. Det är lunchtid och längst in i lokalen, under en snurrande takfläkt vid ett träbord med halvdrucken romflaska och bränd cigarr, sitter Caridad Forsgren och filosoferar kring en kubansk herrsalong på Sibyllegatan.

– Jag tycker det är spännande med lite rebellisk socialism på Östermalm, säger hon. Det blir en kontrast mellan pengarna som finns i kvarteren och den ofta fattiga kommunismen.

Tillsammans med kollegan Nils Johannesson lämnade Caridad Forsgren hajpade frisörsalongen Roy & Son i Hornstull 2017 för att starta Barberia Havanna på Östermalm. Inredningen är klassisk: marockanskt golvkakel, crémegula väggar. Kubansk jazz i högtalarna, svartvita fotografier av Che Guevara och Fidel Castro på väggarna. Vassa stålknivar och varma frottéhandukar. Upplevelsen ska vara mer än bara en klippning.
– Vi värnar om det terapeutiska, det är inte bara en problemlösning att ta bort hår, här ska du glömma bort dina bekymmer och barberaren ska vara någon du kan prata med, säger Nils Johannesson. Ser vi att någon är särskilt stressad erbjuder vi kanske lite rom och ger en extra lång huvudmassage.
Bland kunderna syns Hornstullhipsters och Östermalmsadvokater, lokförare och mäklare.
– Stockholmare är lite som lantisar och håller sig gärna till sin stadsdel, men vi får alla typer av människor här, säger Nils Johannesson.

Hur skiljer sig Östermalmare åt i frisörstolen?
– De är ofta beresta och känner igen god kvalité, säger Caridad Forsgren. De är väluppfostrade och uppskattar god service.

Stiligt att alla frisörer bär vita rockar.
– Barberarna var de första läkarna. Det var barberarna som kunde operera, de hoppade även in som fältskärare om någon behövde amputera ett ben. Sedan är det barberarens jobbuniform från Kuba.

 

Close