Close

En smakfull historia – Sibyllans Kaffe & Tehandel

Från Sibyllegatan 35 sprider sig den kittlande doften av exklusiva teer och nymalda kaffebönor långt ut på gatan. Hit har te- och kaffeentusiaster från hela världen vallfärdat i över 100 år.

Henrik Berg kommer inbärandes på en stor säck med nyzeeländskt ekologiskt oolongte – priset är 1 000 kr/hg. Just det här är en ny leverantör och Henrik är hittills lyrisk. Dels över det ovanliga i att hitta en ekologisk leverantör av oolongte på Nya Zeeland, dels över att upptäcka att kvaliteten är utmärkt.

Sibyllans nuvarande ägare Henrik Berg överlämnar sedan delar av intervjun till sin butikschef Oscar Scherlin – men kikar in med jämna mellanrum för att se till att historien om Sibyllans Kaffe & Tehandel görs rättvisa.

I över 100 år har den väldoftande lilla butiken på Sibyllegatan försett Östermalmsbor med te och kaffe av bästa sort – alltid levererat med stor kunskap och oklanderlig service.

– Det här är ingen business, det är en passion på gränsen till en besatthet, säger Henrik och det är också nästintill omöjligt att inte smittas av hans genuina kärlek till det han gjort till sitt livsverk.

Henrik Berg driver sedan många år även NK Kaffe & Tehandel och är en av vårt lands främsta experter på te med kontaktnät över hela världen. 

Idag består kön inne i butiken på Sibyllegatan av såväl stammisar som nya nyfikna kunder. Inredningen är intakt sedan början av 1900-talet och har renoverats endast med syfte att bevara den trogen sin historia. En kvinna som står och väntar på sin påse Sir Williams berättar stolt att hon är tredje generationens stamkund på Sibyllans.

– Stammisarna köper ofta samma sak – de vet vad de vill ha redan när de kommer in. Oftast är det teblandningen Sir Williams, starkt kaffe eller olika fruktteblandningar, säger Oscar, och Henrik kikar in igen för att berätta historien om den omåttligt populära Sir Williams.

– Den här blandningen blev till under andra världskriget när det rådde kafferansonering – och på den tiden var Sibyllans ett kaffeföretag.

Historien lyder, enligt Henrik, som så att den dåvarande ägaren Hilmer Hansson gjorde en egen häxblandning av teer för att damerna som kom in och tjatade om det där kaffet som inte fanns skulle bli nöjda. Blandningen bestod av sju olika kinesiska tesorter – exakt vilka är och förblir hemligt – och Hilmer Hansson namngav detta te efter sin bror Sir Williams (Wilhelm). 

– Den blev så populär att vi vissa perioder inte gjort något annat än att blanda Sir Williams, säger Henrik Berg. 

Stamkunder och Sir Williams i alla ära, men även nya trender i tevärlden kan skönjas i butiken. Till exempel har gröna teer blivit alltmer efterfrågade på senare år. Och nya kunder tillkommer hela tiden, så även i den äldre generationen.

– Vi har en dam på Gotland som är över 80 år och hon hade aldrig druckit te i hela sitt liv. Men så fick hon smaka ett te från oss! Nu beställer hon te från oss regelbundet, har te-partyn med sina väninnor och dricker flera koppar per dag. Det är aldrig för sent, konstaterar Oscar.

Oscar tycker att kunskapen om te generellt är ganska god bland kunderna och alltfler blir också nyfikna på tevärlden. Även restaurangerna börjar få upp ögonen för te som kan matchas med mat och vissa erbjuder till och med te-menyer likt en vinlista. Men det är givetvis skillnad på te och te. Hos Sibyllans är kvalitet i fokus och man är noga med att köpa in de bästa tesorterna i världen. Men för att te riktigt ska komma till sin rätt gäller det också att behärska tekniken att tillreda det. Till exempel öser vi ofta på alldeles för mycket säger Henrik – en knapp tesked räcker gott och väl för en kopp. Och så är temperaturen på vattnet viktig för att inte förstöra tebladen. Har man till exempel upplevt att grönt te smakar beskt kan anledningen vara att man bränt tebladen med för hett vatten lär han oss.

Hur framtiden ser ut för Sibyllans eller hur varumärket ska vårdas är en fråga som Henrik ser frågande ut inför – svaret är så självklart. Han lever och andas te och kaffe och det är är själva själen hos Sibyllans Kaffe & Tehandel.

– Det har varit min dröm att driva Sibyllans ända sedan jag satte min fot här för första gången. Jag har fått äran att under en kort tidsepok förvalta ett kulturarv för att lyfta den till nästa generation så att butiken får leva ett par hundra år till, säger Henrik Berg.

3x te-tips

1. Använd inte mer än 1 tsk per kopp.
2. Oolongte och grönt te bryggs vid 70-85 ºC,  svart te vid 95-100 ºC.
3. Henrik låter alltid sitt te dra i en minut.

Close