Close

Ett hundliv på Östermalm

Sonja Catani, vd på Hugo & Celine som bland annat säljer hundglass, förklarar varför Östermalm är den bästa stadsdelen för våra fyrbenta vänner.

För två år sedan startade Östermalmsbon Sonja Catani hundmatsmärket Hugo & Celine – som framför allt är kända för sin exklusiva hundglass. Märket är döpt efter Sonjas dvärgtax och kanintax, och det var också den fyrbenta duon som slickade sig fram till de tre smakerna oxlever, älg och lax. Den ekologiska mattrenden märks även i hundvärlden.
– Glassarna tillverkas på enbart ekologiska råvaror, och görs för hand i Carlshamn mejeri. Sen innehåller de varken vitt socker eller laktos, så att man ska kunna mata hunden med gott samvete, säger Sonja.

Numera hittar man även hundchips, foder, kakor och hamburgare i sortimentet – och produkterna säljs i såväl Norge och Danmark som i Dubai. Kontoret ligger dock kvar på Strandvägen, i den hundtäta stadsdelen Östermalm.

Varför har så många Östermalmsbor hund?
– Antalet hundägare ökar kraftigt i hela världen. Internationellt hävdas det bero på att västerlänningar ska ar familj allt senare, hundarna är våra nya bebisar. Uttrycket ’furbies’ – fur-babies – har blivit ett vedertaget begrepp. Jag gissar att detsamma gäller för Östermalm. Dessutom har många Östermalmsbor hund till att jaga med, och har råd med hunddagis. Sen finns det en tradition av att ha hund på Östermalm.

Om du jämför andra stadsdelar – hur trivs hundar på Östermalm?
– Väldigt bra. Närheten till Gärdet och Djurgården är avgörande. Och går man i Karlavägens allé som jag gör så träffar man hundägare nästan alla tider på dygnet.

Vilken är den typiska Östermalmshunden?
– I Stockholm är de vanligaste raserna labrador, jack russell och chihuahua. Det är ganska likartat på Östermalm. Franska bulldogar och mopsar är en stark trend. För några år sedan ökade labradoodles, vattenhundar och andra så kallade ’allergihundar’. Dessutom börjar jag se många dvärg- och kanintaxvalpar, så framöver kommer Hugo och Celine ha fler kusiner här på Östermalm.

Vilken av era produkter säljer bäst på Östermalm?
– Hundglassen är den produkt som finns på est ställ- en på Östermalm. Alla caféer och restauranger som har den säljer riktigt bra. Favoritsmaken är oxleverglassen Lickin’ Liver. På Mathem och ekologiska butiken Paradiset är däremot färskfodret Frozen Feast storsäljaren.

Vart går du för att fika under hundpromenaden?
– Efter år av hundförbud har Villa Källhagen äntligen blivit hundvänliga igen, så vi tar gärna en cappuccino där. De serverar dessutom hundglass. Jag gillar även att gå förbi butiken Gysingen i Spiltan för att titta på deras vackra gamla beslag och linoljefärger. Då kan man passa på att sticka in på det pittoreska och hundvänliga caféet Grand Rue. Deras sallader är jättegoda och jag brukar köpa med mig lite godsaker hem. Annars har hundcaféet Himmelska Hundar delikatesser för både två- och fyrbenta.

Har du något favoritställe på Östermalm dit du tar hunden?
– Jag brukar låta Hugo och Celine springa fritt uppe på Gärdet, inget koppeltvång där inte. Sen fortsätter vi med en promenad runt Djurgården och stannar till vid Oaxen Krog & Slip. I deras butik kan man köpa 100 procent naturligt, svenskt hundgodis.

Och om du vill ta med dig hundarna på kvällen?
– Ibland tar jag en drink innan maten på hundvänliga Paraden på Valhallavägen – och även på Strandvägen 1:s bakficka Milles är hundar välkomna. På Stockholms bästa indiska restaurang, East India, på Kommendörsgatan, får man ha med hundar i loungen. Krögaren är en riktig djurvän, så han brukar dessutom alltid bjuda på ekologiskt hundgodis.

Sonjas Östermalmsfavoriter

1. LA MADRINA
Krogen har prisats för Sveriges bästa pizza. Jag kan intyga att det stämmer.
Birger Jarlsgatan 44

2. DAPHNE’S
Äkta fransk bistrokänsla på Östermalm.
Artillerigatan 56

3. KOMMENDÖREN
Perfekt för ett glas champagne och roliga rätter som clam chowder och friterad tonfisk.
Kommendörsgatan 7

4. BRASSERIE ELVERKET
Mysig bar med Stockholms bästa utbud av spännande viner och öl.
Linnégatan 69

Close