Close

Fogelmarck vet hur påsken ska pyntas

Foto: Johan Nilsson/Lagerlings.

Denna påsk kanske det pyntas lite extra, eftersom så många stannar hemma i stan under högtiden. Och det vackraste påskpyntet hittar du utan tvekan hos Fogelmarck på Karlavägen. I vår påskserie av intervjuer med Östermalms handlare har turen nu kommit till Johan Fogelmarck på Fogelmarck.

Hur kommer den här påsken att skilja sig åt från andra år?
– I år hoppas jag att de flesta som kan väljer att fira påsk i Stockholm och följer de riktlinjer som finns. Allt för att förbättra situationen med Corona. Men självklart är det viktigt att fira med närmaste familjen och leta påskägg.
Vad hittar vi i butiken i påsk?
– Inför varje påsk fyller vi butiken med fina färgglada dekorationer som hör påskfirandet till.
Hur ni har känt av och hanterat coronaläget?
– Som butik känner vi självklart av en minskad handel, vilket oroar. Speciellt eftersom vi inte vet hur länge det kommer att pågå. Vi fortsätter ändå med ordinarie öppettider i butiken och avser inom kort att utöka vår webbshop. Där hittar kunderna produkter ur vår egen serie, Fogelmarck Form, men också andra möbler som vi handplockat och säljer i vår butik. Det är enbart produkter som vi själva lever med och står för som vi erbjuder i vårt sortiment. För oss har det varit en framgångsfaktor under dessa 40 år på Karlavägen 74.

Johan Fogelmarck i butiken på Karlavägen.

Vad ska du själv ska göra i påsk?
– Vi åker alltid ut till vårt lantställe på Dalarö i Stockholm. Årets först bastubad är för mig en höjdare. Där är vi bara närmaste familjen och skrotar runt. Förhoppningsvis tillsammans med lite solljus.
Finns det något riktigt klassiskt påskpynt som alltid säljer bra?
– Vi har bara klassiskt pynt och säljer bra av det mesta. Det vi ser är att de färger som vi förknippar med påsken säljer bäst. Gult, grönt och orange. Vi har även svenskt handmålat påskpynt som kunderna uppskattar för dess hantverk.
Vad ska man absolut inte vara utan på påskbordet?
– Något från oss säger jag i dessa tider. Alla måste tänka lokalt. Ska vi ta oss vidare från denna coronasituation kommer en del av uppgiften vara att gynna de lokala butikerna och restaurangerna. Jag är så tacksam för de kunder som kommer och handlar hos oss, speciellt just nu.
Hur ser öppettiderna ut under påsken?
– Vi stänger under påskhelgen för tid med familjen och öppnar igen tisdag 14 april.

Close