Close

Grand Hôtel renoveras

Blasieholmens stolthet från 1874 har antagit många olika personligheter genom åren. 2018 ska det få en ny fasad. Hotelledningen vill ”återskapa en fasad som både skildrar Grand Hôtels rika arv och lever i samspel med de omkringliggande byggnaderna”.

Grand Hôtel 1874

1852 anlände fransmannen Jean-François Régis Cadier till Stockholm med uppdraget att ge staden ett hotell i internationell toppklass. Han tog avstamp i de London- och Berlininspirerade jugendhotellen i Paris. Arkitekten Axel Kumlien hade sina första ritningar klara 1872. Två år senare tog Grand emot sina första gäster.

Grand Hôtel 1934
Ivar Tengbom och Wilhelmina Skogh

1909 var det dags för utbyggnad. Grand Hôtel Royal och Vinterträdgården tillkom, under ledning av dåvarande vd Wilhelmina Skogh. Namnet Royal reflekterade kungahusets behov av exklusiva festlokaler. Knappa 20 år senare fick fasaden sitt första ansiktslyft. Det gjordes av arkitekt Ivar Tengbom på nordiskt klassicistiskt manér och 1926 hade hotellet fått sin nya look.

Burmanska palatset

Den senaste utökningen skedde 2004 i och med köpet av Burmanska palatset, döpt efter sin byggherre Axel Burman. Det gjordes om 2006 och adderade 76 nya rum och en enorm svit till hotellet.

Grand Hôtels fasad som den ser ut idag

I år är det dags igen. En fasad i ljusockra med ståtliga stuckaturer och klassiska fasaddekorationer – så lyder planen för våren 2018. Per Kallstenius är arkitekten i förarsätet, tillsammans med Karin Hagelberg från arkitektbyrån Tengbom. Det finns även planer för en förnyelse av entrén, ommålning av taket och en ljusinstallation lagom till 2024 då Grand fyller 150 år.

Hur den nya fasaden kommer se ut
Close