Close

HEAT höjer temperaturen på Stureplan

Modellen Sophia Lie förklarar varför infraröd bastu är en storfavorit inom modebranschen.
Den norska modellen Sophia Lie har fotograferats av storheter som Gilles Bensimon och Bruce Weber, synts i magasin som Vogue och Elle och gjort kampanjer för Ralph Lauren och H&M. Nyligen tog hon ett nytt karriärkliv och öppnade en salong för infraröd bastu vid Stureplan, Heat by Sophia Lie.
– Infraröd bastu är superpopulärt i modebranschen och jag upptäckte konceptet när jag jobbade som modell i New York. För mig blev det en helt nödvändig del av min rutin för att ladda om och hålla mig slank. Jag går in sliten, svullen och trött och kommer ut 45 minuter senare som en ny människa, med en massa energi, redo att ställa mig framför kameran.

Ur ett skönhetsperspektiv, varför fungerar den infraröda bastun bättre än en vanlig?
– Till skillnad från en traditionell bastu, som värmer upp luften runtomkring, så tränger de infraröda strålarna direkt in i huden och värmer upp kroppen inifrån och på djupet. Det ger flera hälso- och beautymässiga fördelar.

Känns det som att sitta i en torr- eller i en ångbastu?
– Bastun är helt torr men värmen känns väldigt annorlunda jämfört men en vanlig bastu.

Jag är lite känslig för värme, hur hett blir det?
– Eftersom infrabastuns värme går direkt in i huden och värmer upp kroppen inifrån behövs inte lika mycket värme för att man ska börja svettas. I och med att temperaturen är lägre kan man också sitta i infrabastun betydligt längre än i en vanlig bastu, samtidigt som man svettas mer intensivt. Under en 45-minuterssession kommer temperaturen upp i max 70 grader och man kan själv justera temperaturen på en touch screen inne i bastun. Det är individuellt hur kroppen reagerar på värme, men man bygger snabbt upp uthållighet om man inte har det från början.

Det finns sex olika lampor, vilken är din favorit?
– Den röda. Den kallas för ”The Great Energizer” och är bra för cirkulationen, antiinflammatorisk för huden, stärker immunsystemet, plus att den ger mig en massa energi.

Hur kan infrabastun hjälpa immunförsvaret?
– De olika våglängderna höjer kroppstemperaturen, ungefär som en ’konstgjord feber’. Feber är ju kroppens naturliga försvar mot bakterier och virus, och för mig hjälper det mycket med infraröd bastu om jag till exempel är förkyld eller känner mig hängig. En session här verkar på djupet och ger hela kroppen en boost som både kopplar av, laddar om och ger ny energi.

Jag är ganska pryd av mig, behöver jag dela bastun med någon?
– Nej! Det är en privat upplevelse och man har bastun helt för sig själv.

HEAT by Sophia Lie ligger på Birger Jarlsgatan 18.

Close