Close

Hovets julgransleverantör

Vem är egentligen hovets granleverantör? Köper någon på Östermalm skogsgran? Och hur tar man hand om en gran på bästa sätt? Vi har intervjuat experterna som förser östermalmsborna med julgranar.

Sayids kungsgranar

Sayid Makdesi har sålt granar i 17 år. Majoriteten av tiden har tillbringats på Hötorget där han normalt sett säljer frukt och grönt. Men när det drar ihop sig mot jul flyttar han till Östermalmstorg. Här säljer han granar från Danmark, mestadels kungsgran. Men svenska skogsgranar finns också i Sayids utbud.
– I går var prinsessan Madeleine här. Hon hade med sig barnen och valde noga ut en gran för hemleverans. En ståtlig kungsgran blev det i år, hon är kund till oss sen många år tillbaka, berättar Sayid.

Verkstad på Östermalmstorg

Hur har du blivit grankungen på Östermalmstorg?
– Service. I början körde vi med samma stil som på Hötorget, men nu tänker vi annorlunda. Östermalmskunderna vill ha service och ett mer personligt bemötande. Vi ger kvitto och garanti. En advokat som bor på Strandvägen var här förra veckan och köpte en kungsgran med fot och hemleverans. Hon betalade 3 000 kronor, så när hon kom tillbaka med bildbevis på att granen barrade och inte stod rätt åkte vi dit och bytte ut den. Det kallar jag service, säger Sayid.

Hur tar jag hand om min gran på bästa sätt?
– I början behöver granen mycket vatten, den suger åt sig stora mängder. Vi rekommenderar att lägga en sockerbit i vattnet. Sen sköter den sig själv. Det finns såklart en risk att en skogsgran barrar, så en och annan dammsugning kan vara på sin plats.

Gustav och Jon från Skogis granar

På Karlaplan står Erik Westin, Gustav Nylander och Jon Nordström från Skogshögskolans Studentkår. Ansvariga för ”Skogis” granar är alla jägmästarstudenter från Sveriges Lantbruksuniversitet. Studentkåren har sålt svenska granar sedan 1963 och har en gång i tiden döpt om den från början så kallade nordmannagranen till skogsgran.

Vi fick nyss höra från en handlare på Östermalmstorg att prinsessan Madeleine köpte sin gran där igår. Ni ska leverera granar till hovet imorgon. Vem är egentligen kunglig hovleverantör?
– Vi har levererat granar till kungliga slottet sedan slutet på 1960-talet. Vi åker som sagt dit imorgon med ett urval granar som kungafamiljen väljer bland. Kanske är det en privat angelägenhet prinsessan Madeleine har, men SLU har levererat julgranar till kungliga slottet sedan länge, säger Gustav.

Uppfattat. Vilken gran föredrar ni?
– Svensk skogsgran. Kombinationen av doften, den naturliga formen och härligt mörkgröna färgen är oslagbar, säger Jon.

Close