Close

”Ingen av oss har upplevt detta tidigare”

Richard Lagerling om läget på Östermalm just nu – och varför vi måste hjälpas åt att stötta lokala handlare.

Det var någon som nyligen sa att livet just nu känns som om man är med i en film. En science fiction-film. Med Will Smith i huvudrollen.

Ingen av oss har ju upplevt att ett okänt virus sprids med raketfart hemma hos oss i Sverige – och i hela världen. Börsfall och lågkonjunktur har däremot de flesta av oss sett tidigare. En del många gånger, medan det för många unga är första gången.

Det man kan konstatera är att de allra flesta människor med stor sannolikhet kommer att bli friska igen och historien visar att börsen och finansmarknaden har en tendens att återhämta sig för den som har tålamod.

Vi har under de senaste dagarna fått väldigt, väldigt många samtal från kunder som undrar hur coronapandemin kommer att påverka deras pågående köp eller bostadsförsäljning. Ingen kan svara på vad som kommer att hända under den närmaste tiden, men om vi tittar på hur läget på bostadsmarknaden ser ut just nu så är vi positivt överraskade.

Tvärtemot vad man kanske skulle kunna tro kommer det fortfarande många intressenter på våra visningar och vi säljer förvånansvärt bra även om tempot är långsammare än jämfört med för någon månad sedan.

Vi har inte längre några helt öppna visningar. Alla visningar sker antingen på bokad tid eller med obligatorisk föranmälan, så att vi kan begränsa antalet besökare och erbjuda flera visningstillfällen om det är många som vill komma.

Under förra veckans börsturbulens sålde vi på Lagerlings hela nio lägenheter, trots den stora oron i finansmarknaden. Många har redan sålt sin bostad och behöver köpa nytt, men det finns även spekulanter som ser möjligheten att köpa en lägenhet till ett lite bättre pris än tidigare. Även under den här veckan har vi flera pågående budgivningar och avslut. Utbudet på Östermalm är fortsatt lågt.

Den bästa indikatorn på vart bostadspriserna är på väg brukar vara att fråga spekulanterna om vad de tror. De allra flesta verkar räkna med att boräntorna kommer att vara låga under mycket, mycket lång tid framöver och kanske till och med kan komma att sänkas. Det talas om slopade amorteringskrav och till och med ett totalt avskaffande av reavinstskatten eller ränta på uppskov. Många verkar tro att regeringen kommer att vara tvungen att underlätta rörligheten på bostadsmarknaden framöver för att hjälpa människor som vill skaffa en mindre, eller för den delen även större, bostad.

En del säljare är oroliga för att det är dålig tajmning att sälja nu och drar tillbaka sina bostäder från försäljning. Detta är vanligt i oroliga tider och kan till och med leda till ett minskat utbud på kortare sikt.

Ingen av oss vet vad som händer den kommande tiden. Men om jag utgår från vad de flesta av våra kunder tror så räknar man med en orolig tid på kort sikt och naturligtvis en försämrad konjunktur och arbetsmarknad. Samtidigt verkar många tycka att en bostad är en förhållandevis trygg hamn och en långsiktig investering som man dessutom nyttjar varje dag, till skillnad från andra tillgångar. Relativt stabilt alltså trots allt.

Vi känner alla starkt för de småföretag som finns här på Östermalm. Allt från den lokala skräddaren, korvkiosken och frisören till alla kvarterskrogar, blomsterhandlare, gym, klädbutiker och övriga lokala butiker. De har det extra tufft nu och vi vill uppmana alla Östermalmsbor att tillsammans göra allt vi kan för att stötta våra lokala handlare.

Många av dessa är vana vid att livet som småföretagare kan vara tufft och är snabba på att ställa om, erbjuda hemleverans och andra uppfinningsrika initiativ. Ica överlever nog, men tänk lite extra på restaurangen på hörnet, bageriet och alla småbutiker.

I den mån vi kan måste vi alla fortsätta att handla, beställa hem och nyttja deras tjänster – fast kanske på nya sätt. Inte när allt är över, utan nu direkt så att de klarar sig tills det kommer bättre tider igen och tills den här märkliga filmen vi lever i är slut.

Tveka inte att kontakta mig och mina kollegor om ni har frågor. Vi har öppet som vanligt.

Vänligen
Richard Lagerling
Lagerlings Östermalm

Close