Close

Karla frukts nya ägare: ”Lanthandelskänslan kommer finnas kvar”

Klassiska Karla frukt nysatsar med renovering, kaffebar och italiensk glass. Men vi kan vara lugna – glasbrevlådorna finns kvar och plockgodiset är fortfarande färskast i stan.

Den ikoniska neonfärgade skylten på Karlavägen 72, som visar en halvt skalad apelsin i gult och rött med orden ”Karla” och ”Frukt” på varsin sida, har sedan mitten av 1960-talet tydligt markerat vart Östermalmsbor ska vända sig för sin veckohandling av frukt och godis. I dag är butiken närmast en legendarisk inrättning. Kanske var det hit man sprang på håltimmen som barn för att köpa plockgodis för veckopengen, eller så är det hit man går varje år för att köpa julkalendrar till barn och barnbarn.

I somras bytte butiken ägare och står nu inför en varsam renovering. Det är Östermalmsborna Mele Perini och Claes Söderberg som tagit över rodret och deras vision är att driva vidare butiken i samma anda som förut – med nya moderna inslag.
– Jag och min familj har alltid handlat på Karla frukt genom åren och när diskussionen om ägarbyte kom upp blev jag och min affärskompanjon Claes intresserade, säger Mele Perini. Just nu renoverar vi butiken, vi kommer bland annat byta golv och måla om väggarna. Vi kommer också addera en kaffebar där det kommer serveras grillade mackor och lättare lunch.

För många Östermalmare är Karla frukt heligt – känns det nervöst att modernisera något som så många tycker om?
– Nej. Vi kommer fortsätta med allt som funnits där innan, men sätta vår prägel på det. Lanthandelskänslan kommer finnas kvar. Den stora skillnaden är just kaffebaren. Och så har vi tagit fram illustrationer ihop med italienska designern Elena Salmistraro som kommer synas i butiken och på en del produkter. Sedan är det arkitekten Per Söderberg, som också har sin studio på Östermalm, som hjälper oss med inredningen.

Karla frukt är känt för sitt färska godis, kommer ni fortsätta med den traditionen?
– Absolut. Det kommer som vanligt komma in superfräscht godis två gånger i veckan. Snurrorna som plockgodiset ligger på kommer vara kvar, likaså glasbrevlådorna för de större godissorterna.

Så det blir inget naturgodis à la torkade bananskivor?
– Nej. Det kan man köpa på ICA. Men kanske vegangodis, det verkar vara lite på tapeten.

Händer det något annat med sortimentet?
– Vi kommer ta in italiensk choklad och även börja sälja italiensk glass i halvlitersförpackningar. Kaffebaren kommer ta plats så kommer det förmodligen plockas bort sånt som inte varit så populärt i sortimentet av frukt och godis. Men inget är helt bestämt än. Vi kommer sätta oss ner med Anita som jobbat på Karla frukt i över tolv år och se över sortimentet.

Vilket godis är självklart i din godispåse?
– När jag varit på Karla frukt med barnen så har jag alltid köpt med mig pralinerna som de haft i vitrinskåpen.

Close