Close

Kika in i nyrenoverade Strand Hotel

Strand Hotel, en mer än 100 år gammal Stockholmsklassiker, har fått sig ett rejält ansiktslyft.

Hotellchefen Eva Kalling-Hansson beskriver nyrenoverade Strand Hotel som en vacker, gammal lady vid Nybroviken – behagligt belägen vid Blasieholmens utkant. Arbetet med renoveringen påbörjades för två år sedan tillsammans med arkitektfirman Wingårdhs som fick i uppdrag att låta det nybyggda och moderna verka i samklang med hotellets själ och historia.

– Strand Hotel öppnade 1912 i samband med de olympiska spelen och har sedan starten varit ett populärt vattenhål för stockholmare. Från 1930 och tjugo år framåt var Strands bakficka feststället nummer ett i stan där kultureliten samlades om kvällarna – allt från Dramatenskådespelare till internationella stjärnor som Ingrid Bergman och Greta Garbo umgicks här, berättar Eva Kalling-Hansson.

Eva Kalling-Hansson

Berätta om renoveringen.
– Vi har jobbat nära Leila Atlassi på Wingårdhs arkitekter som utifrån de färger som finns när man ser ut genom våra fönster tagit fram vår nya färgpalett. Vackra röda toner blandas med inslag av ockra som hämtats från fasaderna på Strandvägen. Vi har också plockat upp en grå nyans, en hemlig blandning, som finns genomgående över hela hotellet.

Interiören har också fått ett ansiktslyft där omklädda stolar av Arne Jacobsen varvas med moderna lampor från italienska Flos. Konstbyrån Young Art står för urvalet av konsten både på rummen och i de publika utrymmena.
– Det känns extra kul att vi genom dem har fått möjlighet att jobba med både nya och intressanta konstnärer.
  
Restaurangen The Strand har också genomgått en förändring, berätta?
– Det stämmer, brasseriet The Strand fyller nu hela bottenvåningen där vi i en informell miljö fokuserar på ekologiska och närproducerade råvaror. Vår förhoppning är att stockholmarna ska känna sig lika hemma hos oss i restaurangen som våra hotellgäster gör. Och självklart har vi kvar vår klassiska och populära helgbrunch, som vi var först med i Sverige på 1980-talet, annars skulle det nog bli många besvikna miner.


Vilken är den typiska hotellgästen?
– Vi har hela spektrat hos oss, allt från stamgäster som ser Strand Hotel som ett hem när de är ute och reser till affärsresenärer och turister. Det är verkligen fascinerande att möta gäster från jordens alla hörn.

Från förlovningar till bröllopsnätter och sena kvällar på nattklubben Alexandras dansgolv – under åren har stockholmarna förknippat många stora händelser i livet med Strand Hotel. När hotellet nu går in i en ny epok hoppas Eva Kalling-Hansson att hotellet fortsätter att vara en plats där nya minnen skapas.

Har du någon egen favoritdel av hotellet?
– 
Tornsviten som ligger högst upp i tornet under klockan. När Strand Hotel byggdes var det först ett utkikstorn, men för drygt 30 år sedan byggdes det om till en svit med 360 graders panoramautsikt samt en egen privat terrass med utsikt över hela staden. Det gäller dock att ha bra benmuskler, då man måste gå sista biten upp för trappor, men det är värt.
Foto: Rickard L. Eriksson

Close