Close

Kontorshotellen tar över

Liksom New York och London får Östermalm allt fler flärdfulla kontorshotell. Vi har kikat närmare på fyra av de mest intressanta nykomlingarna.

De lyxiga kontorshotellen har blivit allt fler på Östermalm. Kollektiva arbetsplatser med brickluncher och papperstrulande skrivare är utbytta mot konstinredda mötesrum och italienska kaffebarer.
– Vi befinner oss i ett skifte där den nya gig-ekonomin leder till att er blir frilansare och tar projektuppdrag. Att sitta i ett sammanhang tillsammans med andra är ett sätt att göra affärer, träffa nya människor och inspireras, säger Jenny Björk från GT30 på Grev Turegatan.

GT30

På Östermalm har ett antal spännande aktörer lagt grunden för en ny kontorshotell-kultur.

A HOUSE, ÖSTERMALMSGATAN 26A
Beläget i Arkitekturskolans tidigare lokaler på Östermalmsgatan. Det före detta kvinnofängelset är brutalism i sin renaste form och reser sig högt över takåsarna och har 360 graders utsikt – Engelbrektskyrkan åt ena hål- let och Humlegården åt det andra.
Tua Asplund, vice VD, och Niclas Engsäll, partner, berättar om hur stilen och känslan kom till.
– Vi har försökt inkorporera den brutalistiska estetiken i byggnaden. Vi skapar kontrast till den råa betongen genom varmt möblemang och givet- vis gott om varma personligheter. Det är främst människorna som sitter här, och deras karriärer, som gör A House till vad det är. Allting är väldigt redovisande, vi vill inte dölja något, till exempel att huset har blivit utsett till årets fulaste ett ertal gånger, säger Niclas Engsäll.

Niclas Engsäll på A house

Här sitter i dag bland andra pr-byrån Spoil Concept och det H&M-ägda modemärket Ivyrevel.
A House vill vara så inkluderande som möjligt men riktar sig främst mot människor inom mat, mode och media.
– Det viktigaste för oss är att nya medlemmar och deras företag är intressanta för befintliga hyresgäster, säger Tua Asplund.

A House lovar lite mer än vad ett klassiskt kontorshotell erbjuder. Möjligheterna för events, workshops, produktion och föreläsningar i den stora byggnaden är oändliga.
ahousestockholm.com

ALMA, NYBROGATAN 8
Reklammannen Fredrik Carlström ansåg att det saknades en naturlig mötesplats för kreatörer i Stockholm. Arkitektkontoret Tham & Videgård har designat de totalt fem våningsplanen som löper kring en glasövertäckt inomhusgård med restaurang. Krogen drivs av Martin Brag och Leo Frodell som även skapat hotellet Ett Hems matkoncept.

Fredrik Carlström och Anna Behring Lundh

– Det finns en del ställen vi lånat det bästa från, bland annat The Battery i San Francisco och Soho House i New York. Själv har jag varit medlem i Soho House i många år, säger Fredrik Carlström. En sak jag märkte var att det blev väldigt homogent. Vi vill undvika det. Därför är det viktigt att våra medlemmar kommer från olika bakgrunder så att det blir en bra mix. I Stockholm finns ställen för personer inom tech- och startup-scenen men ingenting specifikt för kreatörer. Vi vill skapa ett karriärsfrämjande koncept som samtidigt är en plats där man vill hänga.

För att få kalla Alma hem så blir man antingen inbjuden eller så ansöker man om medlemskap och hoppas kunna ta sig förbi kommittén.
– Ett absolut kriterium är att man jobbar inom ett kreativt fält. Till en början kommer vi att ta in 200 stycken och fokus ligger på etablerade personer som kommit en bit i sina karriärer.
thisisalma.com
GT30, GREV TUREGATAN 30
Musikfolk, investerare, formskapare, startupbolag, fastighetsutvecklare och hållbarhetskonsulter. Samtliga möts de på GT30:s bageri om morgnarna. Ledningen bakom GT30 jobbar aktivt med events, föreläsningar och frukostar, allt för att skapa en inspirerande arbetsplats med kollektiv känsla.
– Vi har framförallt hämtat inspiration från de bästa hotellen och restaurangerna i världen – ställen som i decennier fungerat som mötesplatser. Tillsammans med Koncept Stockholm har vi ritat GT30 för att naturliga möten ska uppstå under arbetsdagen, säger Jenny Björk, general manager.

Intresset har varit stort och man har lockat till sig till en spännande mix av hyresgäster sedan öppningen i mars. Framtidsplaner inkluderar bland annat minipark, utekontor, gym och innergård.
– I höst bygger vi även en musikstudio som kan hyras per timme. Tillsammans med vår redan brokiga blandning av resurser som hantverks- bageri, coworking-ytor, gym, podcaststudio, cykelverkstad och utekontor gör det oss unika. Och så får man förstås inte missa vår nybyggda restaurang Penny & Bill, som gjorts i samarbete med Luxgruppen, säger Jenny Björk.

gt30.se

KLUBBEN I TÄNDSTICKSPLATSET, VÄSTRA TRÄDGÅRDSGATAN 15
ndstickspalatset huserar i Ivar Kreugers gamla fastighet intill Kungsträdgården. Här får medlemmarna ta del av ett k-märkt styrelserum, personal trainer-bemannat gym och frukost som står uppdukad i köket varje morgon.


I Palatset finns Klubben by Lundqvist & Lindqvist där du kan hyra privata kontor i varierande storlek. Medlemmar som inte behöver en privat arbetsplats kan arbeta i styrelserummet eller varför inte i Ivar Kreugers gamla kontor. Medlemskapet Out of Town har tagits fram för att passa internationella gäster som vistas på Klubben mer sporadiskt.
– På Klubben finns medlemmar och gäster med stark integritet. Av hänsyn till dem kommunicerar vi varken företag eller branschtillhörighet. Här ska man kunna verka utan att synas. För att värna om detta finns den som första regel i våra Club Rules ”No name dropping no star kissing”. säger Marie Elmlund på Lundqvist & Lindqvist.

Det vanligaste är att nya medlemmar blir rekommenderade av andra medlemmar. Men man kan också ansöka om medlemskap online. tandstickspalatset.se 

 

5 HÄFTIGA KONTORSHOTELL I VÄRLDEN

One Roof, Melbourne
Världens främsta kontorshotell specifikt ämnat för kvinnostyrda företag.
Melbourne.
oneroofwomen.com


The Clubhouse, London
Ett av de mest exklusiva kontorshotellen i Europa – sober ljussättning och mötesrum, skrivbord och lounger i synnerligen lyxiga material.
theclubhouselondon.com


Con Artist Collective, Lower East Side, New York
Mer kreativt inriktat än så här blir det inte. Konstnärer, skribenter och designers under samma tak.
conartistnyc.com


The Vault, San Francisco
Exakt så som man tänker sig att en startup-miljö bör se ut. Yogastudio, bibliotek och cocktailbar.
thesfvault.com


The Workspace, Berlin
Mellan pampiga Mitte och hippa Kreuzberg ligger The Workspace i ett stilfullt renoverat 1800-talshus.
theworkspace.de

Close