Close

Magiska platser på Östermalm

Var på Östermalm träffade Astrid Lindgren sitt livs kärlek? Vilken roll har Floras kulle spelat i en av Denise Rudbergs romaner?

Magiska Platser är en app som lotsar till platser i Stockholm som på ett eller annat sätt spelat stor roll i historien eller litteraturen. Vi bad grundaren Viggo Cavling välja ut fem magiska platser på Östermalm.

1. Nybrogatan 3 – där Astrid mötte kärleken
Här fick Astrid sitt med tiden världsberömda efternamn. Bakom denna eleganta port låg en gång Kungliga Automobilklubbens kontor där Astrid Ericsson fick arbete som redaktör på 20-talet. Första gången hennes texter publicerades var i KAK:s turbok och bilatlas. Boken guidade bilförare till nya upptäckter och sevärdheter. Kontorschefen hette Sture Lindgren och snart uppstod det tycke mellan den nyanställda och chefen. Astrid tyckte att Sture var charmig och glad och snart lämnade han sin fru och flyttade ihop med Astrid som sedermera fick efternamnet Lindgren.

2. Hallwylska Palatset – ett unikum i museihistorien
Enligt historikern Dick Harrison är Hallwyska Palatset ett unikum i svensk museihistoria. Ett privat palats till pensionärsbostad som sedermera donerades till svenska staten. Frun Wilhelmina hade tyska föräldrar och mannen Walter var från Schweiz. De blev rika som troll på träindustri i Norrland och använde pengarna till att bland annat betala för detta fantastiska hus och delar av Skansen. Hamngatan 4

3. Floras kulle – Wallenbergs lekplats
”Humlan” är av många Stockholmare ansedd som stadens Central Park. En grön rektangel mitt i stan. Här har bland annat Olof Palme, Raoul Wallenberg och Hjalmar Söderberg lekt som barn. Men det hörn av parken som är mest romantiskt är Floras kulle, en plats där det utspelar sig dramatiska scener i boken En tillfällig lösning av Denise Rudberg och Hugo Rehnberg

4. Östermalmsgatan 36 – Här föddes Olof Palme

I denna vackra byggnad med egen trädgård föddes Sveriges mestberömda politiker, Olof Palme. Hans pappa dog tidigt och enligt Göran Greider uppfostrades Olof av ett matriarkat bestående av mamma och farmor vilket ledde till att han blev smått androgyn. Familjen Palme bodde på tredje våningen, hade två lägenheter och nio rum att välja mellan. I våningen under bodde familjen Bildt som även de lyckades producera en svensk statsminister. Palme växte upp med tjänstefolk, guvernant och chaufför. Regelbundna gäster här var bland annat kungafamiljen, delar av regeringen och Ivar Kreuger. Idag huserar här rumänska ambassaden.

Vill du har fler Magiska Platser i Stockholm. Ladda ner appen här

Close