Close

Nationaldagen firas med Nationaldagsgaloppen

På Sveriges nationaldag, den 6 juni, tar galoppsporten åter över Gärdet. Folkfest med hästkapplöpningar, hattparader, barnaktiviteter och artistuppträdanden utlovas när årets Nationaldagsgalopp går av stapeln.

Svensk Galopp har arrangerat Nationaldagsgaloppen på Gärdet ända sedan 2013. I programmet finns sedan tidigare åtta stycken kapplöpningar, varav fyra är för engelska fullblodshästar och ett för arabiska fullblodshästar. Även två lopp för ponnyer avgörs under dagen, och en nyhet för 2023 är att ett officiellt montélopp rids på Gärdet idag, den 6 juni.
– Nationaldagsgaloppen är en folkfest för familjen eller kompisgänget. Det blir förutom fartfyllda galopptävlingar, artistuppträdanden, populära hattparaden, barnaktiviteter och mycket annat kul. På Nationaldagsgaloppen trivs alla, stora som små, säger Harald Dörum, VD för Svensk Galopp.

Nationaldagsgaloppen är en folkfest för familjen eller kompisgänget.

Hattparaden är ett återkommande inslag under Nationaldagsgaloppen. Alla besökare är välkomna att vara med och tävla i de tre olika klasserna: Gärdets Bästa Hatt, Barnhatt och Match Your Dog. Tävlingens jury består av Ann Wilson, professionell dansare och domare i Let’s Dance, Anders Bagge, känd från Idol-juryn och Melodifestivalen, samt Martin Edlund, även kallad MingelMartin och deltagare i Gift vid första ögonkastet.
Som vanligt finns det många aktiviteter för hela familjen under evenemanget och för barn finns utöver hattparaden även ponnyridning, klättervägg, hoppborg, möjlighet att köra Segway, testa käpphästhoppning och en mekanisk galopphäst.
Artisten Linda Bentzing kommer att uppträda och konferencier är sedan 2016 Per Skoglund.
– Redan 1831 hölls de första kapplöpningarna på Gärdet, en tradition som vi 2013 återupplivade. Nu lockar vi varje år ungefär 50 000 personer som vill fira vår Nationaldag med galopp, artistuppträdanden och kanske en picknick i gröngräset, säger Harald Dörum.
Det finns flertalet matserveringar på området, både foodtrucks och mattält och många tar med egen picknick. Serveringarna öppnar klockan 11.00, invigningen är kl. 11.15 och första galopploppet rids klockan 12.20. Innan dess rids ett spännande ponnylopp för de allra minsta ponnyerna. Dagen avrundas ca kl. 16.00. Entrén till evenemanget är gratis!

Close