Close

Östermalm får en egen Supermercado

Henrik Falk ligger bakom Grand Gourmet och butiken Supermercado som specialiserat sig på spanska delikatesser. Nu har de öppnat på Sibyllegatan 51.

Berätta om nya Supermercado?
– Vi är en restauranggrossist i grunden och i början av coronapandemin tog vi beslutet att öppna en butik i anslutning till vårt lager på Södermalm. Butiken blev snabbt omtyckt och nu efter 1,5 år kände vi att det var kul att öppna en till butik där det finns mer ytor och med lite fler möjligheter att förädla vissa av våra råvaror. Butiken på Östermalm kommer fungera både som just Supermercado (mataffär) men den kommer även att stå för en del prepp för vår butik på Söder och till våra restaurangkunder. Till exempel hängmörar och sågar vi kött enbart på Östermalm.

Butiken ligger i hörnan Sibyllegatan/Kommendörsgatan. Vad var det ni fastnade för med läget och lokalen?
– Vi älskade lokalen direkt. En hörna med sydöst exponering åt både Kommendörsgatan och Sibyllegatan ger massor av ljus även då lokalen är en halv trappa ned. Arbetsytan är både synlig från gata och inifrån butik likt ett öppet kök, det skapar en trevlig atomsfär både för kund och personal, full in- och utsyn. Man kan stå och dela ostar eller skiva skinka och samtidigt vara i kontakt med kunderna.

Vad kan man hitta för delikatesser hos er?
– Charkuterier, ostar, konserver, färskt kött, grönsaker, fisk och skaldjur. De gemensamma nämnarna är Spanien och högsta kvalitet till rimliga priser. 

På öppningsdagen stod producenter och bjöd på en fantastisk pata negra. Är tanken att ni kommer att ha fler sådana gästspel?
– Absolut, vi har redan några fler datum bokade med producenter som kommer på besök. 

Vad får man absolut inte missa att köpa med sig?
– Just nu borde man köpa en nypressad ofiltrerad ekologisk olivolja som kommer i en 75 cl-flaska, det är en liten produktion som brukar ta slut rätt snabbt.

Berätta om Julio Iglesias favorit-pata negra?
– Julio köper en skinka i veckan av en ekologisk Jamon iberico Bellota från Huelva. Hela produktionen är 400 skinkor om året så Julio står för över 10 procent av deras skinkförsäljning. Eco ibericos är en av de första spanska producenterna av ekologisk iberico. Vi har inte alltid skinkan hemma då det inte är lika lätt att lägga vantarna på den om man inte heter Julio Igleisas förstås.

Hur har bemötandet varit från Östermalmsborna?
– Fantastiskt bra, många lovordar oss och är väldigt glada för att vi flyttat in. Vi har redan nästan lika mycket kunder på Östermalm som vi har efter 1,5 år på Söder. Vi har en hel del stammisar från Söderbutiken som bor eller jobbar på Östermalm så de har också hjälp till att det gått så snabbt. 

Vad kommer ni ha för öppettider?
– Vi har nu öppet mån-fred 11:30-18:30 och Lördagar 11-17.

Ni har som sagt även en butik på Söder. Och är importör av spanska livsmedel. Hur började allt?
– Vi började redan för 10 år sedan och under en föräldraledighet från jobbet som kock kom idén att börja importera lite delikatesser och sälja till restauranger.  Jag hade redan jobbat en del på restauranger i Spanien och behärskade språket och älskade maten så valet att handla med Spanien var självklart.

Är planen att öppna fler livsmedelsbutiker?
– Vi har inga såna planer i nuläget.

Slutligen. Vad ska man köpa med sig för spansk delikatess till julbordet?
– Jag skulle rekommendera en spansk klassiker, turrón, mandelnougat, vi har en oklassisk turrón med krämig mandelnougat, pistagenötter och havsalt som är väldigt god.

Close