Close

Östermalms storslagna tunnelbanekonst

 

Stockholms tunnelbana är känd som världens längsta konstverk. För 70 år sedan utsmyckades T-Centralen som första station. Sedan dess har över 90 av stans 100 stationer blivit prydda med ristningar, målningar och installationer.

Siri Derkert

Hajar du exempelvis till när du väntar på Gärdets perrong kan det vara för att Karl-Gustaf Pehrson på 60-talet utsmyckade stationen med fantasiskalbaggar, och senare även formgav skulpturen som ges i pris på Guldbaggegalan. Stadion fick Eno Hallek och Åke Pallarp ansvar för att dekorera, och gjorde så med bland annat OS-affischen från 1912.

Henrik Kanekrans, grundare till konst-appen Artworks, tycker frågan om vilken som är den mest sevärda tunnelbanestationen på Östermalm är knepig.
– Det blir antingen Siri Derkerts ristningar på Östermalmstorg eller Ulrik Samuelsons konst i Kungsträdgårdens T-bana. Jag säger ändå Kungsträdgården, Samuelson är en personlig favorit och hans tunnelbaneverk gör mig glad – färgerna livar upp en annars ganska trist miljö.

Delar av Ulrik Samuelsons verk

Har konstprojektet i Stockholms tunnelbana varit lyckat?
– Det måste väl absolut anses som en lyckad satsning. Internationella skriverier har genererat ett stort PR-värde. Det är också en ynnest för alla dagliga pendlare att kunna njuta av förstklassig konst till och från jobbet.

Ska graffitti räknas som konst i tunnelbanan?
– Ja, utan tvekan. Däremot tycker jag man kan hålla sig till utsatta graffitiväggar. Vi ska ha en levande konstscen som speglar samtida konsttrender, och där anser jag att graffitti har en välförtjänt plats.

Favorittunnelbana i världen?
– Kew Gardens i sydvästra London. Det är en liten, pittoresk tunnelbanestation (över marken) med en gammal järnvägsbyggnad och litet torg där det ligger en pub, blombutik, slaktare, en fransk restaurang och en liten ekologisk matbutik. Hela stationen och torget invid stationen ger en mysig lantligt känsla trots att man befinner sig nära centrala London.

Close