Close

Så blir nya Gröna Lund

Till hösten inleds det största byggprojektet i Gröna Lunds historia – när en tredjedel av nöjesparkens yta byggs om.

På 1930-talet fanns två konkurrerande tivolin i Stockholm – Gröna Lund och Nöjesfältet. Senare i år har filmen Swoon premiär, som fokuserar på den förbjudna kärleken mellan de båda tivolidirektörernas barn.

Såhär i efterhand vet vi att Gröna Lund vann kampen. Men en nöjespark har inte råd att vila på sina lagrar, där byggs Grönan nu om. Främst handlar det om området innanför Tyrol-entrén och bort till Kryddhyllan och Lustiga Huset. Förutom utökade spel- och matmöjligheter får Grönan även en helt ny berg- och dalbana. Det blir en så kallad ”inverted roller-coaster”, där våghalsiga besökare hänger under rälsen. Maxhöjden blir 34 meter och maxhastigheten 100 km/h.

Om allt går enligt plan kommer det nya området stå klart till 2020, och berg- och dalbanan invigs året därpå.

Annika Troselius, informationschef på Gröna Lund, hoppas att stockholmarna blir stolta över sitt nygamla tivoli.
– Tankarna på detta har funnits i flera år, men det är ett stort och komplicerat projekt där många pusselbitar måste stämma in. Nu är alla planer klara och vi har ett bygglov som vunnit laga kraft. Till hösten sätter vi spaden i marken.

Annika Troselius

Vi har hört att radiobilarna ska försvinna.
– Radiobilarna är en fin attraktion som haft en lång och trogen tjänst på Gröna Lund, men ett tivoli måste hela tiden förnya sig. Jag är övertygad om att våra gäster kommer att uppskatta den nya berg- och dalbanan som vi bygger istället. Men vem vet, radiobilarna kanske får ett jobb någon annanstans. Vi kommer fortfarande ha kvar barnradiobilarna för de allra yngsta bilisterna.

Vilken är er mest populära attraktion?
– Vår berg- och dalbana Jetline är den attraktion som har flest åk. Upp emot 10 miljoner åk per säsong.

Jared och Shannon Leto på Grönan

Starkaste backstage-anekdoten från alla artister som har spelat på Grönan? 
– Oj, det finns så många. Om jag ska ta en som jag själv varit med om blir det när Thirty Seconds To Mars var här 2013. Sångaren och Hollywood-skådisen Jared Leto och hans bror trummisen Shannon Leto ville åka Eclipse innan konserten. Det var ungefär 10 000 människor i publiken som bara stod och väntade på att konserten skulle börja, men vi lyckades ändå smyga upp Jared och Shannon på Eclipse. Innan attraktionen började snurra var det någon i publiken som såg dem och helt plötsligt vinkade hela publikhavet till bröderna. Tyvärr finns bara en utgång från Eclipse. Våra säkerhetsvakter gjorde verkligen en insats för att få tillbaka artisterna till scenen och konserten började på utsatt tid. Thirty Seconds To Mars kommer för övrigt tillbaka i år.

Spelningen du ser mest fram emot i sommar?
– Det blir svårt att bara välja en.  Tove Lo, Silvana Imam och Marilyn Manson.

Er mest underskattade attraktion? 
– Jag skulle nog säga Rock-Jet. Det är en attraktion som ligger ovanför skjutbanan och är lätt att missa. Det är sällan någon kö och attraktionen bjuder på både fart och pirr i magen.

Terrassen

Din favoritplats på Grönan?
– Jag älskar vår restaurang som öppnades förra året, Terrassen. Den ligger på balkongen bakom Lustiga Huset och har en av Grönans vackraste utsikter över Saltsjön och Kastellholmen. Dessutom serverar de mycket goda mellanrätter signerade Jonas Dahlbom och har en sockervaddsdrink med champagne.

Den mest romantiska platsen på Gröna Lund?  
– En klassisk romantisk plats är Kärlekstunneln, men det kan vara minst lika romantiskt att gå på dejt och utmana varandra i en femkamp. Då slipper man den eventuellt pinsamma tystnaden som kan uppstå på en dejt. Eller kanske dansbanan. Där har nog flera romantiska stunder utspelat sig genom tiderna. Jag vet att en av Sveriges äldsta bloggare, Dagny Carlsson, träffade sin man på vår dansbana en gång i tiden.

Close