Close

Så blir sommaren på Grönan!

Efter att ha hållit stängt i ett år på grund av den rådande pandemin öppnat Gröna Lund äntligen igen den 5 maj. Det blir inte alldeles som vanligt och biljetter måste förbokas. Men den som tar sig dit får prova en rad nya restauranger och dessutom en tur man sent kommer att glömma i den nya åk-attraktionen Monster. Vi frågade Annika Troselius, informationschef på Parks & Resorts, om sommaren på Gröna Lund.

Hur kommer Gröna Lund att ha öppet i sommar?
– Vi har ju haft stängt i över ett år nu, men vi hoppas att vi ska kunna slå upp portarna igen den 5 maj. Det förutsätter att regeringen inför de lättnader för tivolinöjen som de har aviserat och som är planerade att träda i kraft den 3 maj.

Hur kommer restriktionerna att påverka er vanliga verksamhet?
– Säkerheten kommer självklart alltid först och så länge smittläget är som det är kommer vi inte kunna arrangera några konserter, danskvällar eller barnföreställningar. När vi får öppna tivoliverksamheten kommer säsongen inte att likna någon annan i vår 138-åriga historia. För att våra gäster ska kunna hålla distans och i enlighet med Folkhälsomyndigheten föreskrifter kommer vi bara släppa in ett begränsat antal gäster per dag. Därför kommer alla i år behöva förboka sitt besök till en specifik dag. Vi kommer också att dela upp vissa dagar på två pass, så att fler gäster kan besöka oss under en dag, men på samma säkra sätt. Det kommer att bli en annan upplevelse än man är van vid, men både vi och våra gäster har längtat efter dagen då vi kan öppna!

Annika Troselius är informationschef på Parks & Resorts.

Berätta om den nya åk-attraktionen Monster!
– Jag har jobbat på Gröna Lund sedan 2003 och det här är det största jag någonsin fått vara med om. Det är helt enkelt en berg- och dalbana i världsklass. Den är byggd av en av de bästa berg- och dalbanetillverkarna i världen (Bolliger & Mabillard) och är skräddarsydd till just vårt område. Man kommer att åka snabbt, upp och ner och väldigt nära byggnader och andra attraktioner. Alla som vågar bara måste prova den!

Den ser livsfarlig ut! Har du provat?
– Inget är farligt på Gröna Lund – men det kan vara läskigt! Jag älskar att utmana mig själv och åka något som jag egentligen tycker är lite för läskigt. Det är då det pirrar som mest i magen och man får en massa adrenalinpåslag. Just nu håller Monster på att provköras och jag har inte fått möjlighet att åka än. Men så fort det blir dags kommer jag stå först i kön!

Det finns nya restauranger att upptäcka på Gröna Lund – berätta!
– Ja, vi har faktiskt byggt om en tredjedel av Grönans yta under 3 års tid och nu är det äntligen klart! Bland annat har vi öppnat upp vårt område mot vattnet och förlängt vår boardwalk så att den numera går hela vägen från Bläckfisken till Djurgårdsfärjan. På det nya New York-inspirerade området finns det flera nya matställen, bland annat en helt ny Biergarten, en gelateria, ett pastaställe och en deli. Även här kommer jag stå först i kön när det blir dags för provsmakningar.

Vad mer får vi inte missa i sommar?
– Man får inte missa att det i år bara finns en biljett till Gröna Lund och den måste man förboka online. Vi kallar det för Ticket to Ride och det är precis vad det är – en biljett där alla åk ingår.

Hur ser prognosen ut för sommaren? Räknar ni med lika många besökare som vanligt?
– Vi vet att det finns ett stort behov av att hitta på roliga och säkra aktiviteter efter ett år som detta, men vi kommer inte kunna ta emot lika många besökare som ett vanligt år. Det kommer bara finnas ett begränsat antal platser varje dag, så det gäller att man är ute i god tid och bokar in sitt besök.

Close