Close

Så firar Ludde, Sacha och Leia jul

Hunden är mångas bästa vän. Speciellt i tider som dessa. Vi har intervjuat tre av Lagerlings medarbetare och hundägare om bästa hundstråket på Östermalm, varför det blev just den rasen och självklart hur de firar jul. 

Jan Lagerling med hunden Ludde.

JAN LAGERLING
Fastighetsmäklare
Hunden Ludde

Vad är din hund Ludde för ras?
Min vovve är en Goldendoodel vilket är en blandras av Golden Retriver och Pudel.

Varför blev det just den här hundrasen? Vad var du ute efter?
Mitt mål var att hitta en smart och familjär hund som var möjlig att inte framkalla pälsdjursallergier hos människan. Denna rasblandning är ursprungligen tänkt som ledarhund för handikappad som även är allergisk. Det var jädrarimej inte lätt att hitta en valp av denna ras. Lyckades hitta Ludde genom att en kennel i Ångermanland som fått ett återbud.

Tips på bra hundstråk på Östermalm/Djurgården?
Beträffande hundstråk i Stockholm är givetvis Djurgården nr 1. Alléerna Karlavägen och Narvavägen är välbesökta. Eftersom Ludde är utomhus alla vardagar då är Spiltanparken hans hemmarevir.

Har du med Ludde på jobbet eller blir det hunddagis/dagmatte?
Varje vardagsmorgon efter rastning i Spiltanparken kör jag Ludde och lämnar honom till en specialinredd buss som hämtar upp ett gäng vovvar. Detta vid Birger Jarlsgatan / Tegnérgatan. De återlämnas på samma plats efter ca 16.30. Då har et 40-tal hundar lekt fritt utomhus på en fin gård utanför stan.

Vad får Ludde för julklapp?
Luddes julklapp i år är tre st tennisbollar, vilket jag nog lär få ångra framöver. Ludde som är 2 1/2 år är oerhört trevlig och snäll, men oerhört livlig när han triggas till lek.

Hur firar ni jul?
Jag firar julafton med min kära x-hustru här hemma hos mig. Annandagen hos min syster. Nyårsafton hos mig med 5 gäster. Det blir inget puss och kram här.

Hunden Sacha.

VEERA FALK
Projektledare
Hunden Sacha

Vad är Sacha för hundras? 
Rhodesian Ridgeback, kallas även för den afrikanska lejonhunden.

Hur gammal är Sacha? 
1 år och 9 månader.

Varför blev det just den här hundrasen? Vad tittade ni på? 
Vi var ute efter en lite större, aktiv ras, gärna en trimras (dvs att hunden inte fäller hår) eller med en kort päls. Till slut valde vi mellan en storpudel och ridgeback där den sistnämnda fick fler röster av familjen. Vi hade tidigare, under en längre period, hjälpt våra kompisar med deras ridgebacktik och tyckte att hon inte bara var väldigt vacker men också underbar i sin karaktär. 

Vad är charmen/styrkan med Sachas ras? 
Jag skulle säga att det är en ras med många kontraster. Sacha har stort behov av närhet och är väldigt ”gosig” och lugn inomhus. Man skulle nästan kunna tro att hon är lite slö tills man ser henne springa lös och ser vilken otrolig kraft och explosivitet hon har. Hon uppskattar lika mycket att leta efter vilddjursspår i skogen som att ligga i solen eller framför brasan och snooza i flera timmar. Ridgebacks är vänliga, atletiska hundar som besitter viss värdighet.

Tips på bra hundstråk på Östermalm/Djurgården? 
Gärdet är ett givet ställe för alla som vill låta sina hundar springa lösa. En annat favorit är Djurgården med många fina skogar där Sacha älskar att gå med långlina och lukta efter kaninspår. 

Bästa restaurang/caféet för hundar? 
De flesta restaurangerna på Östermalm är överlag hundvänliga vilket är givetvis väldigt roligt. En av våra favoriter är Daphnes där Sacha blir bjuden på laxglass och annat gott. 

Har ni Sacha  på jobbet el hunddagis/dagmatte? Min man är egenföretagare så hittills har Sacha mestadels varit med honom på jobbet kombinerat med hjälp av en dagmatte. I januari börjar Sacha på dagis där hon kommer att gå 2-3 dagar i veckan.  

Några julklappstips för alla hundägare? 
Att ge hunden det bästa den vet – lek, bus och tid tillsammans med husse och/eller matte. Vill även passa på att avråda att ge hundar ben med importerat torkat kycklingkött då det kan leda till Fanconis syndrom, ett livshotande tillstånd för hunden.   

Hur firar ni jul? 
I år firar vi jul hemma bara med familjen. Vi ska äta gott, umgås med varandra och ta långpromenader på Djurgården med Sacha.  

Viktor Harde med hunden Leia.

VIKTOR HARDE
Formgivare
Hunden Leia

Vad är Leia för hundras? 
Fransk Bulldog

Hur gammal är Leia?
Fyller 2 år i januari (2021).

Varför blev det just den här hundrasen? Vad tittade ni på?
Ville ha en lekfull ras som kan hänga på långa promenader men även gillar en helkväll på soffan.

Vad är charmen/styrkan med Leias ras?
Hennes personlighet, helt klart! Så otroligt mycket personlighet och hund i liten förpackning. Hon slutar aldrig förvåna med sina uttryck, gester och ljud/läten.

Tips på bra hundstråk på Östermalm/Djurgården?
Ladugårdsgärdet, såklart. Men även skogsområdena runt kaknäs och vidare ut mot Manilla.

Bästa restaurang/caféet för hundar?
Leia har varit välkommen på alla restauranger vi hittills varit på, men om hon själv får välja så blir det nog Nyrbogatan 38, där hon kan ta en öl med mig (de har en egen hundmeny med bland annat ”dogbeer”).

Har ni Leia på jobbet el hunddagis/dagmatte?
Hon går på dagis, där får hon leka fritt och utvecklas tillsammans med sina hundkompisar ute i naturen (Stocholmshundarna i Ur & Skur).

Några julklappstips för alla hundägare?
Något som luktar och smakar gott!

Hur firar ni jul?
Vi firar julen hos min mamma tillsammans med lilla släkten, där även Leias ”kusin” är med (min brors hund).

Close