Close

Så fixar du en stadsodling

Bild: Markus Spiske.

Odlingsintresset spirar och sällan har det väl passat bättre att odla än just nu? Våren är på ingång, många stannar hemma i stan över helgerna och att umgås utomhus är att föredra.

Nu behöver inte heller minimala balkonger eller ingen balkong alls vara ett hinder. Det är nämligen möjligt att odla på stadens mark i till exempel Tessinparken, Olaus Petriparken eller Londonparken.
Jordgubbar, mangold, rabarber, örter eller rödbetor – det är bara fantasin, och fram till nu utrymmet, som kan sätta stopp för odlingsentusiasmen.
Stadsdelsförvaltningen driver nämligen sedan ett par år tillbaka ett projekt där staden delar ut gratis ekologisk jord och odlingspallar till den som känner sig manad. Så här går du till väga om du vill starta en egen stadsodling.

  1. Rita ut en önskad plats på en karta och kontakta din stadsdelsförvaltning för att ta reda på om platsen är tillgänglig.
  2. Bilda en förening tillsammans med några vänner som också är intresserade av att odla i stan.
  3. Gör en plan där ni anger medlemmar, hur många kvadratmeter ni behöver samt ungefär vad ni ska plantera. Skicka denna plan till stadsdelsförvaltningen och teckna ett avtal för er stadsodling.
    Läs mer hos Stockholms stad.
Close