Close

Stylistens guide till vårens inredningstrender

Lagerlings inredare Anneli Spandow om inredningstrender, favoritmöbler och hur man stylar hemmakontoret.

När våren gjort sitt intåg är det inte ovanligt att vilja dekorera om hemmet. Kanske byta till ljusare gardiner, plocka in accentfärger i inredningen eller smycka balkongen med blommor. Med enkla medel kan man få sin våning att kännas som ny, enligt Lagerlings stylist Anneli Spandow.
– För att få hemmet att kännas vårfräscht är det viktigt att släppa in frisk luft. Med andra ord: vädra ofta! Det ger energi och piggar upp. Ett annat knep att ta till är att rensa. Kanske behöver linneskåpet sorteras för att göra plats åt nya krispiga sänglakan.
Vad är trendigt i vår?
– Att inreda med doft. Framhäv olika sinnesstämningar med allt från doftljus och doftpinnar till rumsspray. Själv gillar jag rogivande lavendel i sovrummet och en träig doft med kraft i sig i sällskapsrum. Jo Malone har många fina doftprodukter. En annan trend är färgen gul. Mitt bästa tips är att satsa på neutrala basfärger för att sedan lyfta fram trendiga accentfärger i textilier som kuddar, de är lätta att byta ut.
Ett vanligt misstag många gör hemma?
– Att möblera för mycket längs väggarna, det gör att rummet upplevs som mindre. Centrera möblemanget istället. Dra ut soffan en decimeter från väggen – det blir direkt luftigare. Och sätt inte upp för korta gardiner, detgör att taket känns lägre.
Hur tänker du kring inredningen av terrasser och balkonger?
– Se på det som ett extrarum som anpassas efter säsong. Försök att bygga upp en garderob för balkongen och terrassen, saker som du kan byta ut i takt med att årstiderna växlar. Vår och sommar kan man satsa på roliga textilier och växter. På hösten och vintern kan du inreda med lyktor och infravärme.
Just nu jobbar många hemifrån – hur får man till ett bra hemmakontor?
– Du behöver inte förvandla ett helt rum till hemmakontor, men välj en specifik plats i våningen där du jobbar. Så fort du är klar för dagen plockar du undan jobbsakerna och tar ledigt. Se till att satsa på bra förvaring för exempelvis dator, pärmar och papper. Kanske kan du ställa in en byrå eller satsa på ett platsbyggt alternativ för att avgränsa ditt kontor.
Om man har tänkt sälja sin lägenhet i vår, vad är bra att tänka på när det kommer till styling?
– Lyft fram våningens bästa sidor. Fråga dig vad som är unikt med just ditt boende och lägg extra fokus på det. Ofta behövs det ett par objektiva ögon för att få fram det. Jag jobbar alltid nära våra fotografer för att skapa en stämning i bilderna som spekulanter kan drömma sig in i.

Annelis designfavoriter

Amoenus sofa, Maxalto
”Jag fantiserar om att ha den i en sekelskiftesvåning med högt
i tak och vackra stuckaturer, helst framför en öppen spis. Den perfekta mixen mellan klassiskt och modernt.”

Tati-serien, Broberg & Ridderstrål
”Serien omfattar allt från sängbord till matsalsbord. De rena linjerna tillsammans med det mjuka runda ger en harmonisk design
som passar överallt.”

Taburett, Oscar & Clothilde
”Fint att ha i en foajé istället för ett sideboard, eller vid fotändan av sängen för att ge en bra avlastningsyta och hotellkänsla.”

Close