Close

Vad händer egentligen på Östermalmstorg?

Ett byggkaos har länge vilat över den lilla fyrkanten i hjärtat av Östermalm. Vad är egentligen planen – och kommer Lisa på torget tillbaka?

Visionsbild: Stockholms stad

Östermalmstorgs framtid börjar ta form: träden ska bevaras, sittplatser monteras, två byggnader – en kiosk och en restaurang – ska uppföras. Ja, det är en upprustning som inte bara behöver ta hänsyn till ett torg, men till en stadsdel, en kultur, en livsstil.

– Vi vill skapa ett stadstorg som är levande, tryggt och tillgängligt för alla, säger Anette Ullskog, kommunikationsansvarig för upprustningen av Östermalmstorg på trafikkontoret i Stockholms stad. Det ska vara en plats med liv och rörelse. Samtidigt har miljön ett stort historiskt värde och när vi har tagit fram planen för upprustningen har vi försökt knyta an till byggnaderna runtomkring: Hedvig Elonora Kyrka, Östermalmshallen, siktlinjen mellan Storgatan och Humlegårdsgatan.

Hon utvecklar:
– Vi vill balansera det gamla och fina med något nytt och levande.

2016 restes den tillfälliga saluhallen på Östermalmstorg och sedan dess har framtiden varit oviss. Den temporära saluverksamheten stängde 2020, men byggnaden blev kvar fram till 2021. Därefter har torget lämnats orört, övergivet. December 2023 inledde Stockholms stad slutligen den stora upprustning som beräknas vara klar sommaren 2025. Varför har det tagit så lång tid?

– Den tillfälliga hallen stod kvar fler år än det var tänkt eftersom renoveringen av Östermalms saluhall drog ut på tiden. Sedan blev den kvar i väntan på att säljas och kunna plockas ner. När detta genomförts behövde SL täta taket till tunnelbanehallen som delvis ligger under torget. Ett arbete som blev klart januari 2023.

Hon skrattar matt.

– Vid årsskiftet 2022/2023 togs beslutet för renoveringen av torget i trafiknämnden. Förslaget hade då bearbetats efter synpunkter från allmänheten. När detta var klart tog sedan kommunfullmäktige beslut i april 2023. Därefter inleddes upphandling av byggentreprenör som blev klar i höstas.

Nu börjar det estetiska ta form: torget ska få ett sammanhängande ljust golv med delar av den gamla bohusgraniten, grönska planteras med nya träd, buskar och blommor i urnor. Hästkastanjerna som redan finns får nya växtbäddar. Belysning installeras, sittplatser i både sol och skugga monteras. Två nya mer permanenta byggnader planeras. En framtida kiosk (31 kvm) föreslås placeras i den sydvästra delen, en framtida restaurang (85 kvm) i den nordöstra delen. Samtidigt väcks en brännande fråga: kommer Lisa på torget tillbaka?

– Det kan inte jag svara på. Förslaget om nya byggnader följer en demokratisk process där människor får tycka till i samråd. Först ska detaljplanen vinna laga kraft och sedan ska det sökas bygglov. Fastighetskontoret kommer äga och förvalta husen och det är inte klart vilka hyresgästerna är.

Visionsbild: Stockholms stad

Många är oroliga, över Lisa på torget.
– I första hand kommer staden erbjuda möjligheten till de som har haft verksamheterna på torget tidigare, men det är en dialog man först behöver ha innan ett avtal är på plats.

Östermalmsgrillen?

– Samma sak gäller för kioskbyggnaden som för restaurangen. Inte heller där är avtalet klart kring vilka som kommer driva verksamheten.

Jag söker Lena Remaeus, kommunikationschef på fastighetskontoret, och hon är försiktigt positiv till Lisa på torgets återkomst.

– Det är vad vi jobbar för nu, och dialog pågår med Lisa Elmqvist som drev Lisa på torget tidigare och har verksamhet i Östermalmshallen, säger hon. Vi för även dialog med Östermalmsgrillen, men inget hyresgästsavtal är tecknat.

Vad tänker man att torget ska skapa för slags kultur i kvarteren?
– Hänsyn ska tas till dess kulturhistoriska värden samt främja en öppen och flexibel yta med folklivet i fokus. Restaurangverksamheten kan bidra till liv och rörelse året om, samt att olika trygghetsåtgärder genomförs i samband med den större upprustningen.

Livlig torghandel 1902. Sedan sent 1500-tal har torget kallats för Ladugårdslandstorget, men byter 1932 officiellt namn till Östermalmstorg. Foto: Stockholmskällan

Byggnaderna kommer stå klara tidigast sommaren 2026, om den nya detaljplanen och bygglov blir godkända. Även dessa byggarbeten kommer påverka delar av, men inte hela torget. Anette Ullskog är optimistisk:

– Det här är en miljö av kulturhistoriskt värde och staden vill skapa ett torg som både tar vara på områdets historia och erbjuder en livlig och välkomnande plats för alla.

Text: Victor Johansson

Close