Close

Villa Dagmar checkar in på Nybrogatan

I vår får Östermalms sitt alldeles eget San Michele på Nybrogatan. Nästan i alla fall. För nu slår äntligen familjen Malmströms Villa Dagmar upp sina portar på Nybrogatan.

Det exklusiva boutiquehotellet har bland annat hämtat sin inspiration från Axel Munthes vackra Villa Michele på Capri. Och faktum är att Munthe själv hade sitt stockholmska hem på just Nybrogatan 25-27 – adressen där Villa Dagmar nu öppnar. Ägarfamiljen Malmström hamnade idémässigt på Capri när de lät sig inspireras av familjens egen historia; närmare bestämt av Dagmar och Karl Bergstens bostad i Båstad. Karl och Dagmars hem var klassiskt och elegant med inspiration hämtad från renässanspalatset Villa d’Este utanför Rom och just Munthes San Michele på Capri.

I den renoverade byggnaden i vacker jugendstil, granne med Salu-hallen, står nu 70 unika rum och sviter, restaurang, konferensrum, spa, gym samt en blomsterbutik redo för att ta emot gäster. Hotellets restaurang kommer att drivas i samarbete med stjärnkockarna bakom Michelin-restaurangen Aloë, Daniel Höglander och Niclas Jönsson.Fastigheten som nu renoverats till ett boutiquehotell uppfördes av A. P. Nilsson redan år 1870, och har med hjälp av arkitekt Per Öbergs stilsäkra hand på under några år förvandlats till en modern och exklusiv stadsvilla som nu står klar att ta emot sina gäster.

Familjen Malmström har sedan 1960-talet drivit hotellverksamheter i fyra generationer. Bland annat ligger de bakom Hotel Diplomat – tvåfaldigt utnämnt till Sveriges bästa hotell av Condé Nast Traveler. Med visionen om att skapa ett eklektiskt hem av skandinavisk de-sign och internationella möbelklassiker har Anna Cappelen, delägare i Villa Dagmar, tagit fram hotellets inredning, där inspirationen är hämtad från resor runt om i Europa. Innergården och restaurangen, som inramas av ett magnifikt glastak, blir Villa Dagmars hjärta med en medelhavsinspirerad meny, viner och cocktails. Med Villa Dagmar vill familjen Malmström skapa en livfull mötes-plats med personlighet och service i hjärtat av Östermalm och kanske ler nomaden Axel Munthe från sin himmel när han ser sin gamla bostad blomstra som mötesplats – och dessutom på Nybrogatan som blivit en paradgata för världens alla livsnjutare.

ANNA CAPPELEN – MED EN STILFULL FAMILJEHISTORIA
Familjen Malmström har drivit hotell i fyra generationer och ligger bland annat bakom Hotel Diplomat. Med Villa Dagmar får familjens historia, och adressen i sig, ta plats.

Anna, berätta om Dagmar Bergsten som hotellet hämtat sin inspiration från?
– Dagmar var min farmors mor. Dagmar är en berest, världsvan och modern kvinna som är generös, nyfiken och inkluderande i sin personlighet. Hon bjuder in alla till sitt vackra hem och är genuint intresserad av nya människor, deras berättelse och erfarenheter. Inspirerad av resor runt om i världen har vi skapat en exklusiv, modern och internationell hotellupplevelse som har känslan av ett ombonat boutiquehotell med doften av en italiensk villa. Samtidigt som det är en pulserande mötesplats, i hjärtat av Stockholm.

Vad kommer att utmärka hotellet?
– Med sinne för detaljer, fokus på god smak och förutsättningar att få våra gäster att trivas har vi skapat en inspirerande totalupplevelse som ger känslan av att befinna sig i en exklusiv, internationell villa. Då vi själva älskar att resa och uppskattar besök i metropoler och kulturstäder i alla Europas hörn för att ta del av kultur och hantverk har vi en önskan att skapa en urban mötesplats även här i Stockholm.

Berätta om blomsterbutiken som finns på hotellet!
– Inspirationen har vi hämtat från rosenträdgården i Båstad. Vi ville ha ett komplement till vår konceptbutik och något nytt, som inget annat hotell i Stockholm erbjuder idag. Här kan gäster och besökare köpa med sig blommor hem, för att ge bort eller ta med till sitt hotellrum.

Hur kommer rummen skilja sig åt?
– Våra generösa rum och sviter samt allmänna utrymmen har en klassisk inredning från svenska och italienska designers. Materialvalen är exklusiva av högsta kvalitet och ger en varm och ombonad hemkänsla. Genom hela hotellet knyter vi an till en urban internationell känsla där rummen är individuellt och personligt inredda.

Vad är ni extra nöjda med och stolta över med hotellet?
– Vi har lyckats skapa vår vision och vår dröm om Villa Dagmar som ett vackert och kreativ hem för den världsvana resenären. Här kombineras det ombonade och välkomnande med en pulserande exklusiv, modern och internationell mötesplats. Genom vårt nära samarbete med arkitekt Per Öberg har vi lyckats utveckla fastigheten till ett vackert hotell.

Vad kännetecknar ett boutique-hotell?
– Ett mindre och exklusivt hotell med personlig känsla och stil som alltid sätter gästen i fokus.

Vad tror du utmärker framtidens hotell?
– Vi har tänkt på de kräsna och beresta gästerna som har höga förväntning-ar på kvalitet, bemötande och service. Därför har vi tekniklösningar som ligger i framkant och som motsvarar våra gästers förväntningar. Vi ger även en service som är personlig som professionell. Tillsammans ger det en exklusiv och inspirerande helhetsupplevelse. Med läget och de unika utrymmena i Villa Dagmar kan vi öppna vårt hem för stora fester och middagar och sammankomster av alla de slag.

Genom hela hotellet knyter vi an till en urban internationell känsla.

Vad finner vi för spår av Axel Munthe som bodde på adressen en gång i tiden?
– Vi har försökt att bevara så många detaljer som möjligt från originalbyggnaden och samtidigt varsamt förnyat och uppdaterat de delar som behövs för att skapa det hotell som Villa Dagmar är.

Vilka andra hotell uppskattar du själv utomlands?
– Hotel Splendido I Portofino har en sagolikt vacker trädgård. Hotellet är varsamt renoverat och serverar en underbar frukost. The Arts Club I London är coolt i art deco-stil. Claridge’s Hotel i London är klassiskt och elegant, och här friade min farfar till min farmor i den vackra trappan. Dessutom serverar de en härlig frukost och har en fantastisk bar. En annan favorit är familjeägda Baur au Lac i Zürich. Det är gästvänligt och uppmärksammar sina stamgäster – och hundar välkomna här. Min väninna Jeanette Mix hotell, Ett Hem, är också fint. Hon och jag pratar mycket hotell tillsammans vilket alltid inspirerar.

Har du några favoritdetaljer och rum på hotellet som du är extra stolt över?
– Alla noga utvalda detaljer samt inslagen av både skandinaviska och italienska designklassiker. Helheten blir att vi har skapat ett varmt och ombonat hotell med hemkänsla. Även de unika möbler som Per Öberg har skapat för Villa Dagmar och som våra gäster kan köpa med sig hem är jag mycket nöjd över. Badrummen är härliga och fina, så om jag ska nämna någon detalj jag är extra förtjust i så är det badkaren från Lagenfeld. De är fantastiska.

PER ÖBERG – MED PENNAN MOT NYBROGATAN
Arkitekt Per Öberg har vässat pennan för att skapa det exklusiva boutiquehotell som nu bär namnet Villa Dagmar.

Hur har arbetsprocessen sett ut för dig?
– Det har varit ett kreativt, utmanade och framför allt energigivande projekt att delta i. Under hela arbetet har det varit tydligt vad Villa Dagmar ska utstråla. Visionen har burit oss genom hela projektet. Det har varit ett samarbete med två beställare, Stockholm Stad och Hotel Diplomat som är vår uppdragsgivare. Vi har varit flera arkitekter från Stockholm Stad, Tengbom och från oss.

Vilka andra byggnader har inspirerat dig?
– Det finns spår av Axel Munthes San Michele på Capri. Inte konkret, men jag har haft det i tankarna. I bostadshuset på Nybrogatan, där Villa Dagmar ligger idag, växte Axel Munthe upp i slutet av 1800-talet och hans far drev apoteket Hvita Björn i samma byggnad.

Vad är du extra nöjd med nu när arbetet är klart?
– Den stora gården med bar, markiser, smidesstolar och Tengboms fantastiska glastak blir samlingspunkten på hotellet, där hiss, reception, mat- och vinbar, koncept- och blomsterbutik, smedjan och restaurangen grupperar sig överskådligt. Restaurangens öppna kök ger en intim känsla och ljuset från orangeriet gör att innergården får ljus från två håll. Det är som flera skikt, en scenografi med smedjan som fondkuliss.

Vad har varit de stora utmaningarna?
– Villa Dagmar består av flera kulturhistoriskt skyddade byggnader av olika karaktärer. Det har krävts all vår erfarenhet att få alla funktioner att fungera. Även arbetet med akustiken på innergården har varit en utmaning för att skapa en behaglig och intim atmosfär.

Vad utmärker arbetet med just ett hotell för en arkitekt?
– Att skapa fysiska och visuella flöden så som ljuset och allt på ett behagligt sätt för hotellets gäster. Parallellt ska det fungera med dolda flöden för personal, matleveranser, tvätt etc, utan att gästerna ska märka av det.

Har du några favoritdetaljer och rum på hotellet som du är extra stolt över?
– Då är det innergården med baren som jag nämnde tidigare. Jag är även stolt över den mindre gården, orangeriet, med sina träd och öppningsbara tak som jag tror blir väldigt populär.

STJÄRNDUON HÖGLANDER & JÖNSSON – INTAR KÖKET PÅ VILLA DAGMAR
Daniel Höglander och Niclas Jönsson är den Michelinprisade kockduon bakom Aloë som nu sprider stjärnglans över menyn på Östermalms nya boutiquehotell. Daniel berättar mer om vad vi har att se fram emot.

Vad kommer att utmärka restaurangen på Villa Dagmar?
– Vi har valt att tolka Medelhavet på vårt sätt, vilket rymmer allt från södra Frankrike, Italien till Nordafrika och Mellanöstern. Rätterna har ett fokus på det maritima, gröna och lättare köket. Sammantaget kommer vi att erbjuda gästerna att välja mellan flera, små, spännande rätter. Bordet kommer att fyllas med ljuvlig mat och dryck i ett ”organiserat kaos”.

Hur kom samarbetet mellan er och hotellet till, och varför tackade ni ja?
– När vi fick frågan så var valet inte svårt, vem skulle inte tacka ja till den möjligheten att få göra det här tillsammans med Sveriges bästa hotellfamilj. För oss var det självklart och vi känner oss ödmjuka och ärade inför uppgiften.

Hur skiljer det sig att driva en restaurang som hör ihop med ett hotell från att driva en fristående krog?
– Vi får tänka nytt och bredare på vårt uppdrag då hotellet är levande och vaket dygnet runt. Vi har en otrolig bredd på matkonceptet. Allt från frukostupplevelsen i Orangeriet, till lunch och middagar, till take away från Butiken till att bli serverad på hotellrummet ingår. Allt sammantaget erbjuder vi en komplett och inspirerande helhetsupplevelse.

Close