Close

Vinnarna i Östermalmarnas val

Vilka av stadsdelens krogar, caféer, butiker, servicepersonligheter och kulturdestinationer har stuckit ut lite extra i år? Vi lät östermalmarna rösta fram sina favoriter i åtta olika kategorier – efter en jämn omröstning presenteras nu vinnarna. 
KVARTERSKROG, PA&CO:
”Den som vill vara tidlös måste utvecklas”

PA&Co hade lika gärna kunnat vinna den här omröstningen för 25 år sedan. Vi frågade barmästaren Tiger Throne-Holst om vad som är hemligheten.
– Vi driver en restaurang som vi själva skulle vilja vara gäster på. Det är inte så självklart inom den här branschen som det borde.

En del i PA:s popularitet är känslan av att tiden stått still. Kan det vara hämmande om man exempelvis vill utveckla menyn?
– Nej jag tycker inte det. Alla säger att vi ser exakt likadana ut, men jag som har jobbat här i 28 år kan se en stor skillnad om man jämför med både 10 och 20 år sedan. Vill du vara tidlös måste du utvecklas i samma takt som tiden gör det, för att inte stå still. 

Vilken rätt kommer garanterat alltid finnas kvar på menyn?
– Eftersom vi uppfann Gino har jag svårt att tro att den någonsin kan tas bort. Kan också säga att jag tror att både rårakan och Biff Rydberg sitter säkert. 

Vem har ätit flest måltider på PA genom tiderna?
– Genom årens lopp väldigt många, så listan kan göras lång.

Övriga Nominerade:
Tapir
Stim
Kommendören
Daphne’s

PA&Co Foto: Mikael Jansson

DESIGNBUTIK, SVENSKT TENN:
”Mirakel är mitt absoluta favorittyg”

Svenskt Tenn och Östermalm känns tajt sammanlänkade. Vi frågade marknadschefen Thommy Bindefeld om han hade någon analys av detta.
– Ja, och det hör nog ihop med att Estrid Ericson flyttade butiken till Strandvägen 1927. Men det är en gammal bild av Svenskt Tenn att det bara är Östermalmsbor som handlar här, vi ser ett stort ökat intresse från hela Sverige – och resten av världen.

Vad är det viktigaste Estrid Ericson gjort för svensk designhistoria?
– Att hon gav Josef Frank en plats att vara kreativ samtidigt som antisemitismen bredde ut sig i hela Europa. Och att hon sålde Svenskt Tenn till en stiftelse och inte en privat ägare. Hade hon gjort det hade Svenskt Tenn nog inte funnits idag.

Om du bara får spara ett Josef Frank-tyg, vilket blir det?
– Då blir det Mirakel. Jag är själv formgivare i grunden och ser hur han kämpat med att få mönstret att aldrig ta slut. Frank döpte det till Mirakel för att han själv tyckte att det var ett mirakel att han fick ihop det till slut. 

Övriga Nominerade: 
Carl Hansen & Son
DIS
Nordiska Galleriet
Modernity

Svenskt Tenn

ROLIGASTE NYÖPPNING, BANK HOTEL:
”Bank Hotel ska vara som att kliva in i en annan värld”

Grattis Per Gunne, vice vd på Stureplansgruppen, en klassisk sportfråga – hur känns det?
– Stort tack för utmärkelsen, känns jättekul, framförallt eftersom vi inte haft öppet så länge.

Det doftar väldigt gott inne på Bank. Vad är det för något? 
– Det är vår signaturdoft, framtagen tillsammans med extern parfymör. Vi har doftsatt entrén och lobbyn för att förstärka känslan av att kliva in i en annan värld.

Har ni haft några internationella hotellförebilder?
– Förebilder är mycket sagt men vi tycker att The Ned i London gör ett bra jobb, precis som Nomad i både New York och Los Angeles. Och att Costes i Paris fortfarande är ett boutiquehotell det pratas om, nära 30 år efter att det öppnades, är imponerande. 

Vilken är er paradrätt? 
– Bland fiskrätterna skulle jag säga rödtungan med fyra sorters rom. Gillar man kött bättre så är chateaubriand, alltså oxfilé, med bordelaisesås och kantareller ett säkert kort.

Hur många gånger har er efterrätt Piggy Bank instagrammats?
– Den har fått ett enormt mottagande både i sociala medier och matsalen. Gästerna gillar när det händer något vid serveringen. 

Det dyker upp nya barer och rum på Bank hela tiden. Har ni fler överraskningar på lut?
– Under 2018 öppnade vi fyra restauranger samt ett hotell och i dagarna är det premiär för vår nya bar Tjalans. Planen är att 2019 öppna ytterligare två ställen runt Stureplan. 

Övriga Nominerade: 
Eataly
Kale & Crave
Sandro
Uniqlo

Bank Hotel

MODE-ENTREPRENÖR, BY MALINA:
”By Malina-tjejen är kvinnlig och flirtig”

Grattis Malin Andrén, varför vann du?
– Stort tack. Vilken ära! Jag tror att många gillar oss för att vi fokuserat på vad kvinnor vill ha och är breda i både målgrupp och design.

Din bäst säljande klänning?
– Den heter Emily, en kvinnlig spetsklänning med vid kjol. Vi har nog sålt tusentals av den i olika färger.

Modeföretagande är erkänt svårt, varför har du lyckats?
– Jag har inte satt press på mig själv, lärt av misstag, växt organiskt och förbättrat varje år. Största anledningen är nog min arbetsmoral. Hårt jobb ger utdelning till slut. 

Tre ord som sammanfattar By Malina-stilen?
– Kvinnlig och flörtig med mycket mönster.

Kan man få nog av volanger?
– Haha, nej tror inte det. Det är aldrig fel med en liten volang. Jag älskar volanger!

Övriga Nominerade: 
Myrqvist
Atelier Saman Amel
Adornment
Teotoki

Malin Andrén

SERVICEPERSONLIGHET, LEIF MÅNSSON, RICHE:
”Jag kör improvisationsteater med fasta repliker”

Grattis Leif, varför vann du?
– Jag vill ju tro att det är något i min personlighet som tilltalar folk. Jag är duktig på att känna igen människor, komma ihåg deras namn och sätta in dem i ett sammanhang: var de jobbar, vem de är gifta med och vem de skiljt sig från. Plus att jag är jävligt trevlig. Man kan säga att jag håller på med en impro-visationsteater med fasta repliker. Kör samma skämt med olika människor och på olika sätt.

Vad är bra service för dig?
– Att säga ”hej” och ”välkommen”, det är grundläggande, titta folk i ögonen, människor vill bli bekräftade och igenkända.

Hur förbannad blir du av dålig service på krogen?
– Jag blir framförallt irriterad när personalen inte är lösningsorienterad, hjälpsam och välkomnande. Tre blytunga egenskaper.

Hur många gäster har ”direktlina till Leif”?
– Oj, ett femtiotal. Jag försöker hålla det lite exklusivt. 

Övriga Nominerade:
Helene Fourie, Café Ingrid
Peter Holmér, Bäckmans Skoservice
Helena Ungh, Bardot
Frida Selkirk, Frida Selkirk Nailstyling

Leif Månsson Foto: Ryan Laurita

FRUKOSTSTÄLLE, RICHE:
” På frukosten har man garden nere”

Grattis Anders Ludvigsson, kökschef på Riche, varför vann ni?
– Vi gillar att förnya oss på frukosten. Den är nästan helt ekologiskt nu och vi jobbar mycket efter säsong. Bland annat odlar vi egna grönsaker på Ulriksdal och använder ett bageri på Skeppsbron där de maler sitt eget mjöl.

Vad är det för skillnad på frukost, lunch- och middagsgästerna?
– Frukostgästerna tycker jag har mer tid, folk sitter ner, vi har stammisar som sitter i flera timmar och läser tidningen eller jobbar.

Är frukostmötet det nya lunchmötet?
– Ja, kanske. Det är ett mycket härligare sätt att ha ett möte på. Det är lugnt och skönt, man har garden nere och har inte riktigt dragit igång än.

Övriga Nominerade: 
Lilla P
Broms
Nybrogatan 38
BodyBuddy Café & Bakery

Riche

TRÄNINGSSTÄLLE, KAMPSPORTSLABBET:
”Du blir allroundtränad” 

Grattis Fannie Redman, delägare i Kampsportslabbet, varför vann ni?
– Vi är personliga och bryr oss väldigt mycket om de som tränar här. Jag tror folk gillar den familjära stämningen.

För de som inte känner till er, beskriv verksamheten.
– Vi är framför allt ett PT-gym men har även olika fys-eller kampsportsklasser. Vi öppnade 2012 och alla tränare har kampsportsbakgrund (Fannie själv har tävlat i judo, brasiliansk jiu-jitsu och idag är hon MMA-fighter)

Varför vill alla träna kampsport nu för tiden?
– Det är en otroligt bra träningsform. Du får flås, styrka och uthållighet – du blir allroundtränad. Sen är det en bra mental träning, många kommer hit efter en skitdag, slår av sig en stund och mår bättre efteråt.

Ert gym syns på många Instagrambilder. Har ni haft någon strategi att bjuda in influencers?
– Ingen strategi alls. Det är några välkända influencers som tränar här men det beror bara på att nån känner nån, och så har de förmodligen hört att det är bra att träna här.

Övriga Nominerade:
SPR Athlete Factory
Yogastyrka
The Place Stockholm
Lululemon

Foto: Nicolina Knapp

KULTURDESTINATION, NATIONALMUSEUM:
”Alla verkar vara väldigt glada över förändringen” 

Grattis Susanna Pettersson, överintendent. Vad säger besökarna om omgörningen, nu när ni har haft öppet några veckor?
– Alla verkar vara väldigt glada över förändringen. Det största skillnaden är att ljuset och färgerna är tillbaka i byggnaden. Det viktigaste är att Nationalmuseum är ett museum för alla.

Berätta om er restaurangsatsning.
– Fredrik Eriksson är känd som en av våra mest innovativa restauratörer, och han ligger bakom Nationalmuseums restaurang. Han har skapat en underbar helhet från fine dining till en snabb kaffe. Jag själv brukar välja en fiskrätt.

1,2 miljarder har renoveringen kostat, vad är det ni har gjort?
– Vi och Statens fastighetsverk har satsat på modern teknik och renoverat hela huset från grunden. Tillgängligheten har förbättrats bland annat genom hissar, vilket inte fanns förut.

Vilka är dina tre favoritverk från samlingarna?
– Jag tycker mycket om Bertha Wegmanns porträtt av sin konstnärsväninna Jeanna Bauck (1881), Johan Tobias Sergels Amor och Psyke (1787) och David Becks porträtt av drottning Kristina (1650).

Övriga Nominerade:
Konserterna på Strandvägen 1
CF Hill
Maximteatern
Konserterna på Gröna Lund

Nationalmuseum Foto: Anna Danielsson
Close