Close

3 x konstnytt på Östermalm

Strandmotiv från Sandhamn av Artur Bianchini på Åmells.

Ännu fler långhelger och semestrar betyder också ännu mer tid för konst. Vi listar tre sevärda konstyttringar på Östermalm som är väl värda ett besök oavsett sommargrader utomhus.

Gömda guldkorn på Åmells
Nordens mest namnkunniga konstnärer har i snart 100 år visats hos Åmells. Men nu är det dags för de, av olika anledningar mindre, kända konstnärerna att ta huvudrollen i utställningen Gömda guldkorn. Med utställningen vill Åmells lyfta frågan om konstens ”rätta” värde och sätter fingret på komplexiteten i begreppet kvalitet. Med Gömda guldkorn blir det också tydligt att kvalitetskonst faktiskt kan vara oberoende av berömmelse, trendväxlingar och ibland även pris.

Åmells Konsthandel 5 juni till den 5 juli

Ernst Josephsons vackra venetianska dansös finns att beskåda på Stockholms auktionsverk.

Vårens klassiska på Stockholms auktionsverk
Det är dags för Vårens klassiska på Stockholms Auktionsverk, och Ernst Josephsons festskimrande målning Venetiansk dansös från 1898/1990 är en av årets absoluta höjdpunkter.
Dessutom syns verk från de tongivande konstnärerna i Rackstadgruppen; Bror Lindh, Ture Ander och Björn Ahlgrensson med flera.
 
Stockholms Auktionsverk Visning: 5-11 juni Auktion: 12 juni kl 13.00

Gustav Vigelands berömda Mor och barn från 1907.

Gustav Vigeland på Thielska Galleriet
Thielska Galleriet öppnar jubileumsutställningen Gustav Vigeland. Skulpturens kraft och känsla den 15 juni. Det mänskliga tillståndet, erotikens och melankolins krafter var teman för den norske skulptören Gustav Vigeland (1869-1943). Ii början av 1900-talet porträtt och nyskapande monument hemma i Norge. De sista decennierna av hans skapande skulle domineras av projektet med Vigelandsparken i Oslo. Thielska Galleriet äger med sina åtta skulpturer i brons den största samlingen av Vigelands konst utanför Norge och deltar med utställningen i firandet av 150-årsjubileet av konstnärens födelse. 

Thielska Galleriet 15 juni till den 29 september 2019

Close