Close

Fotografi i fokus på Spritmuseum

Kate Moss, Naomi Campbell och Marcus Schenkenberg förevigade av Herb Ritts på Ishotellet i Jukkasjärvi.

En populärkulturell pärla öppnar lagom till vårens alla långhelger. Se Absolut Vodka-flaskan tolkas av storheter som Herb Ritts och Helmut Newton på Spritmuseums fotoutställning Absolut Art Collection.

Idag när alla är fotografer kan det vara trevligt att påminnas om att alla kanske inte är fotografer värda epitetet ändå. När Spritmuseum nu visar utställningen Absolut Art Collection på Spritmuseum står suggestiva och konstnärligt kreativa fotografier i fokus – alltjämt med den ikoniska Absolut Vodka-flaskan i centrum.

Bland verken syns bland andra Herb Ritts fotografier av Naomi Campbell, Kate Moss och Marcus Schenkenberg poserandes på isskulpturer på Ishotellet i Jukkasjärvi. Helmut Newtons ikoniska modefoton från en sommar i Skåne i skuggan av Spritfabriken. Dessutom visas för första gången alla Annie Leibovitz kändisporträtt från Vanity Fairs millenieutgåva. Bland verken syns också den svenske fotografen Dawid som innovativt nog inte ens använde en kamera till sina foton – i hans bilder ställdes istället Absolut-flaskan direkt på ett fotopapper och exponerades för ljus.

Annie Leibovitz ikoniska Vanity Fair-porträtt i sin helhet.

Numera är foto en självklar del av konsten, men så har inte alltid varit fallet påminner utställningen om. De sammanlagt 60 bilderna som Spritmuseums visning omfattar speglar en era då fotografi började leta sig in på konstgallerierna och gränserna mellan mode, konst, reklam och foto suddades ut. Något som idag känns så självklart.

Absolut Art Collection består i originalet av 850 konstverk från åren 1986-2004 där 550 konstnärer gjorde sin tolkning av vodkaflaskan i målningar, grafik, fotografi, skulpturer, möbler och konsthantverk. Utställningen visas fram till den 2 oktober.

Close