Close

Analys: Oktober

Efter en turbulent höst som kännetecknats av ett stort utbud och stor osäkerhet hos både köpare och säljare ser vi nu tidiga tecken på en kommande stabilisering. De begärda priserna har börjat anpassas till nya, lägre nivåer och antalet avslut ökar igen. Samtidigt tar det i dag längre tid att sälja än tidigare, beroende på att det alltjämt finns mycket att välja på för våra spekulanter.

Gapet mellan säljarnas förväntningar och marknadens köpkraft har minskat markant under den senaste månaden och parterna har lättare att komma överens. Det finns fortfarande en del säljare som ”inte sitter i sjön” och bara säljer om de får ”rätt pris” men merparten har ändå accepterat att prisnivåerna är ca 10% lägre än i våras.

De som idag går ut med ett marknadsmässigt pris får sin bostad såld. Processen kan ta en månad istället för som tidigare en vecka, men marknaden börjar så sakteliga fungera bättre.

Vår prognos är att utbudet kan komma att minska när vi närmar oss slutet på året. De som lämnat ut sina bostäder till höga priser på vinst och förlust kommer ta tillbaka dem från försäljning och de som accepterat de nya nivåerna kommer att få sålt. Om utbudet sakta börjar minska leder det till ytterligare stabilisering eftersom köparna vill passa på innan de får mindre att välja på igen.

En fördel med att ha varit verksam länge är att man lär sig marknadens mönster. Det vi sett nu under hösten är exakt samma mönster som utspelades under finanskriserna 2008 och 2001. Vi tror dock inte att priserna kommer att stiga igen på mycket länge. Om räntan höjs under 2018 kan vi få se ytterligare priskorrigeringar men då i ett lugnare tempo eftersom framtida räntehöjningar inte lär komma som någon överraskning för någon. De är därmed redan inprisade i dagens marknad.

En föränderlig marknad ställer högre krav än någonsin på att din fastighetsmäklare skall har kunskap nog att göra en seriös och välgrundad värdering. Det är lätt att vinna ett uppdrag med en glädjekalkyl. En mäklare med lång erfarenhet och ett stort jämförelseunderlag kan istället göra en seriös och träffsäker värdering. Tveka inte att kontakta mig eller någon av mina kollegor om du vill veta vad din bostad på Östermalm är värd idag.

Close