Close

Ikonisk New York-konstnär på Wetterlings

Verket Tulips från 1987 och Robert Mapplethorpe, Self Portrait, 1980. © Robert Mapplethorpe Foundation .

Det osar homoerotik och 1980-talets New York när Wetterlings galleri ställer ut Selected photographs av konstnären Robert Mapplethorpe.

Ute skiner solen och midsommaryra råder. Men inne på Wetterlings Galleri kastas vi rakt in i 1980-talet och New Yorks gayvärld. Det är konstnären och Patti Smiths gamla parhäst, sedermera rumskompis på Chelsea Hotel, Robert Mapplethorpe, som visas på Wetterlings galleri med start den här veckan. Svartvita studiobilder av blommor och homoerotiska motiv i utställningen Selected Photographs visar verk som sedan länge varit utsålda hos Mapplethorpe Foundation. Mapplethorpe började med att fotografera sina kompisar och bekanta med en Hasselblad-kamera på 1970-talet – det vill säga konstnärer, musiker, porrskådisar, societetsprofiler och så vidare.
– Robert litade aldrig på slumpen i sina fotografier. Han var inte sådan att han letade efter något coolt i bilderna i efterhand. Han visste vad han ville ha och fångade det, och så var det klart, sa Patti Smith om sin vän till Interview Magazine för några år sedan.
Med tiden började Mapplethorpe alltmer intressera sig för färg, textur och balans i fotografin och under 1980-talen blev bilderna allt mindre stökiga och mer renodlade. Objekten var ofta blommor och nakenstudier, varav de senare väckte debatt i hemlandet USA. Mapplethorpe dog i sviterna av Aids 1989, 42 år gammal.
Vill man komplettera galleribesöket med sommarläsning om Mapplethorpe är Patti Smiths ömsinta Just Kids om tiden med Mapplethorpe ett hett tips.

Close