Close

Konsultation och galleri i ett på nya Arsenalsgatan 3

Konstexperterna Ebba Bozorgnia och Anna Persson ligger bakom den nya konstkonceptet Arsenalsgatan 3.

Nu i maj slår en ny konstaktör upp portarna på Arsenalsgatan 3 och inleder med att visa teckningar och keramik av den brittiske konstnären Luke Edward Hall. Konstexperterna bakom det nya initiativet är Ebba Bozorgnia och Anna Persson, tidigare säljchef respektive chef på konstavdelningen på Bukowskis. Vi fick en pratstund med Ebba och Anna om nytänkande inom konstvärlden

Arsenalsgatan 3 är inget traditionellt galleri. Berätta lite om vad ni kommer att göra istället!

Ebba: Arsenalsgatan 3 är snarare en hybrid mellan konsthandel och rådgivning. Vi har jobbat med både och tidigare, och vet att just art advisory har vuxit jättemycket i och med att informationsflödet och tillgängligheten om och på konst har växt. Numera går det att googla och få en mängd information om ett konstnärskap som inte alltid stämmer överens med verkligheten. Många kunder efterfrågar därför direkt expertis och en chans att i ett mer privat rum få gedigen kunskap om olika konstnärskap och prisbilder.

Hur växte idén om Arsenalsgatan 3 fram hos er?

Anna: Vi ville komma bort från det stora konsumtionsfokuset som råder på konst. Istället ser vi det som att vi jobbar med en miniatyr av upplevelseindustrin. Det känns både hållbart och långsiktigt att skapa nyfikenhet och kunskap om konstvärlden hos våra kunder. Vi vet att om man kan leva länge med ett konstverk så är det i regel också ett bra verk. De flesta kunder som vill sälja sina konstverk har helt enkelt tröttnat på det. Vi vill bidra till långsiktighet snarare än slit och släng.

Hur utmärker sig Stockholm som konststad i världen?

Ebba: Den är inte längre lika lokal som den en gång var. Kunderna reser mer och tar del av en större konstmarknad, och i och med det vågar de också köpa utländsk konst.

Den brittiske konstnären Luke Edward Hall.

Ni inleder med en två veckor kort utställning, 15– 31 maj, av den brittiske konstnären Luke Edward Hall. Vad gör honom speciellt intressant?

Ebba: Han har en fantastisk lekfullhet och en grundbildning i litteratur, konst och historia som ger honom mod att röra sig fritt mellan olika genrer. Han har faktiskt aldrig varit i Sverige tidigare så det här blir första gången. Redan nu har vi fått förfrågningar på hans verk från hela världen.P

Till sist, nu när vi har experter på tråden, om man bara ska se en utställning i världen, förutom Luke Edward Hall på Arsenalsgatan 3 såklart, vilken ska man satsa på?

Anna: Det kanske är ett klassiskt svar men jag skulle säga Venedigbiennalen. Det är helt fantastiskt och man kan inte bortse från att det är ett unikt forum. Det är så spännande att konsten får upplevas i miljön och att gamla palats som annars inte är tillgängliga öppnas upp för att ge rum åt konst.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Close