Close

Skräddat mode från Östermalm när Mr Porter får välja

Grundarna av Atelier Saman Amel, Dag Granath och Saman Amel.


Östermalmsskrädderiet Atelier Saman Amel har länge varit en modedestination för stilmedvetna stockholmare. Nu når deras hantverk ut i världen i och med ett samarbete med webbaserade modemetropolen Mr Porter.

Det är som en del i den manliga modeplattformens ready-to-wear-kollektion som några av världens främsta skrädderier anlitas. För Dag Granath och Saman Amel – grundare av Atelier Saman Amel – blir det första gången som det personliga hantverket erbjuds för en bredare publik. Med klassiskt skrädderi i moderna snitt har man skapat kavajer och kostymbyxor, långärmade pikéer och tunnstickade jumprar.
– Mr Porter kontaktade oss för att de delar vår syn på att skräddat mode håller på att förändras. De vill vara med i den förändringen och gav oss fria händer i att ta fram en kollektion som reflekterar det, säger Dag Granath.

Atelier Saman Amel har fått fria händer i att skapa sin kollektion för Mr Porter.


Hur ser de skräddade trenderna ut framöver?
– Vi kommer att se hur gränserna mellan det skräddade och den övriga garderoben alltmer suddas ut. Skräddade plagg kommer att behöva utformas på ett sätt som gör att de kan bäras tillsammans med exempelvis nedtonade street wear. Utöver det så tror jag att ”evening wear” – alltså formella plagg som inte är en traditionell smoking eller liknande – kommer att ta mer plats i den skräddade världen.

Ett skräddat smakprov ur Mr Porter-kollektionen.


Vad skiljer Stockholmskunden från resten av Europa? 

– Den svenska kunden är välinformerad när det kommer till det estetiska, men har generellt sett ganska liten kunskap om hantverk och erfarenhet av att få saker uppsydda efter sig. Däremot vill de gärna lära sig. I London finns en större tradition kring detta och man ser kostymen väldigt mycket som ett blåställ som helst inte används på fritiden.


Close