Close

Försiktigt men uppåt på bostadsmarknaden i höst

Richard Lagerling om en positiv men aningen försiktig bostadsmarknad.

Hösten har börjat bra för bostadsmarknaden. Statistiken visar på svagt stigande priser, de flesta bedömare är eniga om att räntan kommer att vara fortsatt låg. Undersökningar visar även att allt fler tror på stigande bostadspriser.

Det är intressant att konstatera att vissa bostäder nu helt har återhämtat prisfallet från 2017 medan andra släpar efter. Vad beror detta på?

Generellt kan vi se att det finns gott om kapitalstarka köpare på marknaden. Utlandssvenskar med stark valuta, 50-talister som säljer den obelånade villan och entreprenörer som lyckats och nu vill satsa på sitt boende. Samtidigt har skuldkvotstak och amorteringskrav minskat köpkraften hos många unga och hos barnfamiljer. Även hos dem med höga inkomster. Värdet av din bostad är alltså beroende av vilken målgrupp den tilltalar.

En erfaren mäklare kan göra rätt bedömning och sätta rätt värde. Vad som är minst lika viktigt är även rätt tajmning och rätt marknadsföringsstrategi. Vi märker att vi säljer allt mer riktat direkt genom vårt spekulantregister på förhandsvisningar och under hand.

Prisspridningen mellan de mest eftertraktade bostäderna och de objekt som har brister har ökat. Det är därför inte helt lätt för den som skall sälja sin bostad att veta vilket pris man kan räkna med. Vissa Östermalmshem säljs för 80 000 kronor per kvadratmeter medan andra närmar sig 300 000 kronor per kvadratmeter.

Till och med i samma hus kan den ena lägenheten kosta dubbelt så mycket per kvadratmeter som en annan. Det är lätt att jämföra din bostad med något annat du har sett på Hemnet, men det är oftast inte någon bra metod. Du vet ju inte vad den såldes för i verkligheten.

Eftersom även spekulanterna har svårt att bedöma vad som är rätt värde gör det att många gärna väntar med att lägga bud till dess att någon annan tar första steget. Detta leder till att det kan ta flera veckor innan någon lägger det första budet varpå budgivningen omedelbart tar fart och försäljningen sedan blir klar på bara några dagar.

Budgivningens psykologi är intressant och det finns många olika strategier hos dem som letar bostad. Chockhöja, myrsteg, bud innan visning med tidsgräns, dolda bud, ligga i vassen och vänta in sista budet. Listan kan göras lång.

Vårt bästa råd till dig som letar bostad är dock enkelt. Gå ut och titta på så många hem som möjligt. Gå på alla visningar du hinner och lär dig prisbilden. Försök att komma fram till vad som är viktigast för dig. Det är inte säkert att du landar i den bostad du såg framför dig i början av ditt letande. Efter en tid lär du dig mönstren och prisbilden. Då blir det sedan lättare att ta rätt beslut när du väl hittar ditt drömhem. Det är viktigare än taktik.

Vi på Lagerlings delar gärna med oss av vår erfarenhet och bidrar gärna med goda råd när du är ute och letar bostad. Tveka inte att höra av dig till oss om du behöver ett bollplank eller har frågor om prisbild, målgrupper och utbud.

Close