Close

Valhallabageriet tar över Tomtebageriet

Populära Valhallabageriet öppnar filial på Östermalmsgatan – och blir nästan granne med Tösse. 
— Vi har väldigt många kunder, det är nästan alltid fullt här, så vi har länge velat ta ett steg vidare, berättar Kasper Mokrosinski, som driver bageriet tillsammans med frun Veronica.

Från början var tanken att öppna en större verksamhet, med plats för fler gäster och personal, men medan paret sökte efter den perfekta lokalen kom en oväntad nyhet;
— Vi upptäckte att Veronica var gravid. Då blåste vi av planerna och började leta efter något mindre istället, vi ville inte ta på oss en alltför stor utmaning mitt under graviditeten.
På Östermalmsgatan var Tomtebageriets lokaler var till salu och paret bestämde sig för att slå till.
— Många är upprörda över att det gamla bageriet ska stängas ner. Östermalmare uppskattar verkligen rutiner och ogillar när de måste förändra sina vanor, men vi är övertygade om att de kommer vänja sig snabbt och acceptera oss som det nya kvartersbageriet.


Att Veronica började jobba på bageriet var en ren slump.
— Jag hade precis flyttat till Stockholm från västkusten och sökte jobb. Gick förbi bageriet och såg att de sökte extrapersonal, så jag presenterade mig och fick jobbet. Den dåvarande ägaren bodde inte i Stockholm och var ganska passiv, så allteftersom tiden gick fick jag mer och mer ansvar, berättar Veronica.

Till slut bestämde sig ägaren för att sälja och paret var snabba med att ta ett beslut.
— Det kändes självklart, Veronica drev ju praktiskt taget redan stället, säger Kasper.


Hade ni planer på att förändra konceptet eller fortsätta som vanligt?
— Vi ville finslipa detaljer men inte göra några dramatiska förändringar. Varför skulle vi? Folk älskade redan bageriet, allting fungerade som det skulle. Dessutom var vi båda väldigt ödmjuka — bageriet är ett av Sveriges bästa, vi ville inte förstöra något, säger Kasper.

Vad är ert framgångsrecept?
— Vi är som sagt måna om att förbättra det vi vet fungerar istället för att hoppa på olika trender. Sedan har vi bagare från hela världen som tar med sig influenser från sitt kök. Vi skapa en ledig och kreativ arbetsmiljö så att det inte blir för enformigt. En gång hade till exempel vår franska bagare tid över under sitt pass, så han slängde ihop två plåtar vanilj- och chokladcroissanter. De blev hur goda som helst. Vi satte ett pris och ställde ut dem vid kassan. Det blir bäst när det får vara lite spontant och inte så inrutat, säger Kasper.

Hur ser planerna för det nya stället ut?
— Egentligen kommer det inte vara särskilt annorlunda, men vi kommer inte vara lika låsta till utbudet. Bagarna kommer få fria tyglar att hitta på nya grejer utan att det krockar med det vi måste sälja. Sedan kommer vi också att fokusera lite mer på bakverk, det kommer finnas tårtor och vara lite mer åt konditori-hållet.

Vem är den typiska gästen?
— Vi har otroligt många stamkunder som kommer hit varje dag. Japans ambassadör är till exempel här exakt samma tid varje morgon och äter rågrussinbröd med en kaffe till.

Vad säljer ni mest av?
— Vi är kända för våra kardemummabullar men förutom dem är rågrussinbrödet och levainbrödet favoriter hos många.


Nya Valhallabageriet öppnar i höst på Östermalmsgatan 92.

Close