Close

Årets stora inredningstrend: Ett personligt hem

Som vindarna i världen blåser inreder vi våra hem – och i oroliga tider betyder det fokus på ombonat och hemtrevligt. Vi har träffat två av stans mest omtalade inredare.

Elizabeth Leriche är en av Paris mest välkända inredare – och på årets Maison&Objet visade hon en utställning fylld av botaniska mönster. Foto: Anne-Emmanuelle Thion

I en kall värld behöver vi värme. Det kan tyckas deprimerande att inleda en text om inredning med krig, pandemier och ekonomiska kriser, men det gör det inte mindre sant: när tiderna är påfrestande blir myset viktigare. Om många för fem eller tio år sedan ville ha ”känslan av lyxhotell” är det desto fler som vill att hemmet ska kännas som ett… hem. Hellre kreativt kaos än avskalat minimalistiskt, hellre färgstarka mönstermixar än fyra nyanser av greige. Och gärna massor av textilier.

Cathy Nordström är omtalad för sin vackra mönstervärld där hållbarhet och hantverk är ledstjärnor. Hennes svensktillverkade, handtryckta linnetyger och tapeter har blivit internationellt omtalade och många besöker Studio Cathy Nordström på Grevgatan 61 för en rejäl dos färg och form.

– Många kommer in till oss och har tröttnat på det ljusa, beigea och strama. Det är uppfriskande, säger Cathy Nordström.

Hennes inställning och filosofi delas av Bobo Andersson, som driver Bobo Andersson Studio. Hon jobbar med hela inredningar, men hennes specialitet är textilier i allmänhet och gardiner i synnerhet.

– Den största trenden nu är att alla vill ha tyg – mycket tyg – och mycket mönster.

Cathy Nordström som är grundare av textil- och gardinmärke Studio Cathy Nordström.

Färgstarkt och lekfullt

På de stora mässorna, som Maison&Objet i Paris, Salone del Mobile i Milano och Stockholm Furniture Fair och Formex här hemma, har det de senaste gångerna visats ovanligt mycket färg i lekfulla mönsterkombinationer. I Paris ställer över 2 500 varumärken ut och lekfullheten var ett viktigt tema i inredaren Elizabeth Leriches utställning på vårens mässa med ett myller av botaniska mönster. På Formex i januari stylade designern Lisa Bengtsson med vilda mönsterkrockar.

– Allt gott går att blanda, det är min filosofi, säger Bobo Andersson. Clashar är nog det som jag har jobbat allra mest med. En knasgrej kan vara det som saknas i en inredning, pricken över i:et, och den kan vara svår att hitta för den som inte jobbar med färg och form.

– Ränder är jättestort och det ser vi även på möbler som soffor i år. Feta ränder, blåvitt och rödvitt så att det nästan blir marint, men också mer ’quirky’ färger. Svartvitt är fint – tänk en markis i Paris, fortsätter Bobo Andersson.

– Vi har mest grafiska mönster i vår kollektion, men jag uppmuntrar verkligen till att blanda olika typer av mönster. Att slänga in ett leopardprint är till exempel alltid kul, säger Cathy Nordström.

Svenskt Tenn fyller som bekant 100 år i år och redan på 1930-talet började Estrid Ericson samarbeta med den österrikiske formgivaren Josef Frank. Hans fantasimönster i starka färger var djärva och bröt mot vad han tyckte var tråkigt och svenskt, snyggt men lite försiktigt. Svenskt Tenn och Josef Frank har aldrig gått ur modet – som äkta klassiker inte gör – men i och med jubileet surras det lite extra kring Strandvägsfirman.

Jubilaren Svenskt Tenn är mästare på vackra mönsterkrockar.

Uppåt väggarna

Att ha färg på väggarna är heller inget nytt. Runt förra sekelskiftet målade man väggar och snickerier i mörka eller starka kulörer, mönstrade tapeter har funnits sedan 1700-talet. Det ser vi en tillbakagång till, efter några decennier av ”ljust och fräscht”. Stora blommor, toile de jouy, ränder och andra grafiska motiv.

– Jag försöker inspirera våra kunder till att satsa på tapeter, säger Cathy Nordström. Det är som att ’klä’ ett rum, det blir otroligt ombonat. Många väljer det än så länge mest till barnrum, gästrum eller till landet. I ett andra hus vågar man ta ut svängarna, och i Östermalmshemmet blir det kanske än så länge mest mönster på kuddar, gardiner och lampskärmar. Jag försöker peppa kunderna att våga mer! Den som verkligen vågar, varför inte sätta tapet i taket för en spännande effekt?

En annan trend som Cathy ser är att textil får ta plats på väggen. Med eller utan ram.

– Det kommer in fler och fler som frågar efter det. Vi säljer till exempel antika suzanis; ett broderat, dekorativt tyg från Centralasien som är väldigt fint på väggen, säger Cathy Nordström.

När det kommer till färgval 2024 – tänk solnedgång. Från orange till solgult och mildast
havregult. Gardiner från svenska Astrid.

Mjuk lyx

– Allt som är hårt och industriellt går bort, säger Bobo Andersson. Den som förut ville ha ett kök som andades restaurang i rostfritt vill nu ha trä och mer levande material. Men allra mest märks en längtan efter ombonat med fokus på färg och tyg. Mycket tyg.

– Det man inte tänker på är hur oerhört många lager textil det är i dessa inredningar. Det tar tid att åstadkomma samma stil. Vi har många kunder i USA och England; jag dras själv till den stilen och anser att det enklaste sättet att få till ett personligt, varmt och omfamnande hem är genom att addera textil, säger Cathy Nordström och fortsätter:

– Att akustiken blir så mycket bättre i ett rum med tyger gör också känslan skönare.

Bobo Andersson ser en enorm renässans för gardiner, den inredningsdetalj som är hennes specialitet. Från inga alls till transparenta linnelängder till gardiner med stort G. Tunga, täta gardiner.

– Jag jobbar med en sömmerska som inte sytt omtag sedan 80-talet. Plötsligt vill alla ha det igen!

– Vill man inte ha mönster kan man välja ett tyg med strukturer. Platta, enfärgade tyger känns tråkiga. Antingen en struktur med hål, ett tyg som teddy eller bouclé, eller kanske en bollfrans – någonting ska hända. Sammet har varit väldigt hett en period och jag skulle säga att många tilltalas av sammet men ingen beställer det nu, fortsätter Bobo Andersson.

Inredaren Bobo Andersson jobbar med hela inredningar men brinner lite extra för gardiner.

Möbler är fortfarande mjukt bulliga och mattor långhåriga. Ryamattan är en långlivad favorit.

Textilier har stor miljöpåverkan och både Cathy Nordström och Bobo Andersson tänker långsiktigt och hållbart. För Cathy, som producerar egna tyger, är det viktigt att övervaka produktionen som sker i Sverige och hon jobbar bara med linne.

Att köpa vintage är annat sätt att hålla ner klimatavtrycket.

– Nu när man ska ha dukar på bordet och servetter i tyg är auktionshus och loppisar riktiga guldgruvor. Det finns jättemycket fint linne att hitta där, till drömpriser, säger Bobo Andersson.

Vintage och personligt

Både Cathy Nordström och Bobo Andersson framhåller att tiden är inne för ett mer personligt hem. Vägen till en egen stil går oftast via andrahandsmarknaden. Vare sig det är Bukowskis eller loppisen på landet – vintage och antikt är hetare än någonsin. För första gången var en stor utställning på Maison & Objet i höstas tillägnad vintage. Dessutom är det klimatsmart och plånboksvänligt.

– Köp en gammal stol eller ta en ärvd möbel som du tycker om och låt klä om och kanske renovera den, och du får något helt eget, en kvalitetsmöbel ingen annan har, säger Cathy Nordström.

– Jag ser det i kökstrenden också, säger Bobo Andersson. Att man gärna vill ha gammalt trä med ådringar och ålderstecken – som en antik bänk som köksö. Det är även fint i badrum, jag var hos en kund som hade satt ett dubbelt marmorhandfat på ett gammalt skåp som kommod. Vackert och unikt.

Text: Mari Janson

Close