Close

Experten tipsar om bästa fotvården i sommar

Nu är det barfotasäsong och vi visar upp våra fötter extra mycket. Med andra ord är det dags att ge fötterna lite kärlek. Vi har fått en pratstund med Lena Simeonidou på Artillerigatans Fotvård. I över 20 år har Lena och hennes kollega Pia jobbat med medicinsk fotvård på samma adress, Artillerigatan 2.

Vad ska man tänka på inför sommaren när man ofta har bara fötter?
– På sommaren har man ofta mer ordning på sina fötter då man har öppna skor. Fokus blir dock oftast naglarna, men man glömmer att ta hand om hälarna. Är man mycket i vatten, vilket hör sommaren till, ska man belöna dem med lite extra vård på kvällen. Helst varje dag.

Vilken är din bästa sommarrutin?
– Använd alltid en fotfil med sandpapper, ej rasp eller pimpsten. Fila bort den torra huden och smörj in efteråt med en behaglig fotkräm, inte med bodylotion eller olja. Investera i en bra fotkräm som ger huden skydd. Ha koll på naglarna så de inte blir för långa, det är lätt hänt när det är lack på naglarna och vi missar att de växt mycket. Fukt och värme gör så att naglar växter lite fortare. Ha alltid med dig en fotfil och fotkräm i necessären när du reser.

Artillerigatans Fotvård.

Hur ser du på flip-flops?
– Flip-flops med hög gummisula är jättebra. Under förutsättning att man har stark stortåled. Det är den som kniper/jobbar hela tiden. Har man problem med den från början kan den värka och bli ansträngd. Dessvärre är oftast flip-flops alldeles för platta för foten. Speciellt efter en viss ålder, då kan man känna värken långt in på hösten. Det är varken rätt eller fel att gå barfota. Klarar man av det så ska man göra det.

Hur stor roll spelar den generella hälsan för fötterna?
– Jättestor. Som till exempel att dricka vatten! Det finns alltid en anledning till varför saker och ting sker med fötterna. 80 procent är yttre faktorer såsom skor. 20 procent kommer inifrån. Allt som sitter i magen återspeglas på fötterna, från starka mediciner till stress. Kombinationen vård inifrån och utifrån ger det bästa resultatet. Det kan ta 2 sekunder att sabba en nagel men kan ta ett helt år för den att bli bra igen.

Vad är skillnaden på pedikyr och medicinsk fotvård?
– Pedikyr är skönhetsvård. Utbildade medicinska fotvårdare ska kunna ta hand om allt som foten kan få. Som svamp, nageltrång, vårtor och liktorn. Kunskapen finns i hur man ska behandla allt.
En duktig fotvårdsterapeut säger inte ”jag vet inte” i fråga om fötter. Det är viktigt att välja en fotvårdare med omsorg. Fötterna använder du hela livet och det är värt att investera i. Kunskap är A och O.

Close