Close

Med känsla för stil – inredaren Birgitta Örne

Foton av Kristian Pohl.

Hon har trollat med sin stilstav såväl i Los Angeles som i våningar av alla dess slag på Östermalm. Birgitta Örne är en av landets främsta inredare och vet precis vad som krävs för att en våning ska bli ett hem. Vi fick följa med till hennes senaste konstverk på Skeppargatan.

Så länge hon kan minnas har hon möblerat om, laborerat med färg och form och ägnat sin tid och kreativitet åt att göra världen omkring sig lite vackrare. Estetiken och ögat för stil sitter förmodligen i generna tror hon – men många års erfarenhet av att förvandla ytor till vackra hem har gjort Birgitta Örne till en inredare utöver det vanliga. Birgitta är idag är en landets främsta inredare och har låtit sitt stilsäkra öga förvandla en rad lägenheter på Östermalm till personliga och älskade hem.
– Jag älskar detaljer och ser varje projekt som ett stort pussel där varje del har sin plats. Mitt mål är alltid att jobba nära kunden, men att leverera något som landar över deras förväntningar, säger Birgitta Örne när vi ses i lägenheten på Skeppargatan där hon just avslutat sitt arbete.

Jag älskar detaljer och ser varje projekt som ett stort pussel.

Här på Skeppargatan blev det precis så som Birgitta vill att det ska bli. Familjen som gett henne uppdraget att inreda och delvis renovera lägenheten önskade ett trivsamt och personligt hem – utan stordåd och krusiduller. Idag står lägenheten klar och resultatet överträffade långt deras förväntningar.
– Jag visste att min kund tyckte mycket om rosa och blommor så jag har till exempel låtit färgskalan plocka upp det rosa i kakelugnen – och så är ju det lilla badrummet vid sovrummet helt i rosa, säger Birgitta och fortsätter:

– Det första konstverket vi köpte var den stora tulpanmålningen i olja av Petra Bush just med tanke på att kunden tycker mycket om blommor. I familjerummet valde vi en målning av ett stort moln av konstnärem Ove Pihl. Den satte stämningen för hela rummet, säger Birgitta.
Konsten på väggarna har Birgitta som är väldigt konstintresserad valt själv, och på motiven syns alltifrån gamla ikoniska menyer från världens restauranger som hon hittat på auktion, till målningar av framstående svenska konstnärer. En annan detalj som sticker ut i lägenheten är tapeterna – och kanske främst att väggarna är tapetserade snarare än målade.
– Vi har sjögrästapeter från Nobilis i The Master Bedroom och även i biblioteket. I familjerummet och i dotterns sovrum valde vi vinyltapeter från Elitis och Jane Churchill.

– Det mesta i arbetet var Birgitta och kunden överens om, men det nya golvet i hallen fick hon strida lite extra för – och hon vann till allas glädje, nu när man ser resultatet. Hon fick också fria händer att dela det stora badrummet, som vätter mot köket å ena sidan och mot sovrummet å andra sidan, i två delar. På så vis har både kök och sovrum fått ett varsitt anslutande badrum.

Det redan stora intresset för färg och form förfinade Birgitta när hon som ung åkte till Los Angeles på 1980-talet för att plugga reklam – men istället hamnade som ansvarig inredare för en villa i Los Angeles. Det ena ledde till det andra och framför allt till den brittiska arkitekten Rupert Gardner som Birgitta sedan gick som lärling hos. Därefter flyttade hon till New York för att vida utveckla sina kunskaper på Parsons School of Design. En tid hon minns som oerhört tuff.
– Det var så hårt på skolan och så tuff konkurrens. Alla pluggade jättehårt, men jag tog med mig mina kunskaper hem och har haft stor nytta av dem i mitt arbete, berättar hon.
Birgittas sinne för detaljer och tilliten till sin egen stilkänsla skapar harmonier mellan gammalt och nytt, stort och smått, lyxigt och enkelt – en balans som bekant är lättare att önska än att skapa.
Traditionen att anlita en inredare har inte funnits i Sverige tidigare på samma sätt som i USA, men Birgitta ser att det blir allt vanligare även här hemma.
– Man ska ju leva med sina val länge i sitt hem och precis som man anlitar en expert för att sälja bostaden är det vettigt att anlita en expert för att inreda på ett sätt som passar den stil man är ute efter, menar hon och tillägger att man även kan anlita hjälp för vissa delar av hemmet – det behöver med andra ord inte vara hela bostaden som renoveras av ett proffs. Med just lägenheten på Skeppargatan fick Birgitta stort utrymme för sina kreativa idéer, eftersom den var helt tom till en början. Familjen har ett annat permanentboende så det här nya hemmet skulle både inredas och möbleras. Ett drömuppdrag för Birgitta som vet precis vad hon ska leta efter på auktion och vilka kontakter hon ska dra i för att hitta rätt.
– Att få så fullt förtroende från kunden och kunna ägna sig åt varje liten detalj var helt underbart!

Close