Close

Den blomstertid nu kommer

Intresset för odling är större än någonsin, men vilka trender kan skönjas i det gröna? Vi frågade Sofia Granath, trädgårdsmästare & florist med ansvar för plantboden på Rosendals Trädgård.

Hur ser intresset för odling ut just nu och vilka trender kan ni se?
– Intresset för trädgård och odling tog rejäl fart under pandemin och det håller i sig. Vi kan summera tendenser inom odling i följande: ätbart, hållbart, blommigt, färgglatt och vilt. Med en osäker omvärld, livsmedelspriser som skjuter i höjden och lågkonjunktur så har odlandet och tankar kring självhushållning fått ytterligare en dimension och det ätbara tar allt större plats i odlingen. Vi ser också ett ökat intresse för grödor som kan lagras, som rotfrukter och det som ger det lilla extra, som frukt och bär. Även gamla Kulturarvssorter har ett fortsatt uppsving, beprövade sorter som odlats länge på våra breddgrader till exempel gråärt och Lokförare Bergfälts jätteärt.

Vilka blommor är i fokus just nu?
– Snittblomstrenden är på stark tillväxt – vi behöver det sinnliga och vackra i orostider. Allt fler väljer att odla blommor, även professionellt. Här på Rosendals Trädgård har vi odlat snittblommor utan gifter och konstgödsel i 40 år, så det är spännande att vara del av en bransch i förändring, där fler vill verka för en mer hållbar utveckling bland annat genom att minska avståndet mellan skörd och vas och följa årstiderna och vad de har att erbjuda.

Kan man även skönja några trender i offentliga miljöer?
– Det vilda får ta plats, allt från att anlägga äng, till en ökad förståelse för samspelet mellan människa (det odlade) och natur (det vilda). Den perfekta gräsmattan får ge vika för en blomstrande äng som gynnar den biologiska mångfalden. Detta är inte bara något som förekommer i trädgårdar utan även i offentliga miljöer. Till exempel rondeller, parker och även hos bönder som sår in blomsterremsor och perenna växter för att skapa boplatser för vilda djur och fåglar som i sin tu kan reglera skadeinsekter och locka pollinatörer för en bättre skörd.

Den perfekta gräsmattan får ge vika för en blomstrande äng som gynnar den biologiska mångfalden.

Sett till för 10 år sedan – hur har odlingskulturen i Sverige förändrats?– – Odling i sig är ju en företeelse som har varit på uppgång länge. Det vi kan se är att det har breddats betydligt både vad gäller åldersspann på de som ägnar sig åt odling och trädgård som hobby och även utifrån livssituation där fler finner nya sätt att odla på nya platser. Vi ser också genom vår barnodlingsverksamhet Lek Odla Väx! hur förskolor och skolor ser odling som en väg att ge barn och unga förståelse för naturens kretslopp och möjlighet att uppleva de ekologiska sambanden i praktiken. Trädgården och odlingen blir ett pedagogiskt redskap. Ett annat område vi sett ökat intresse för är jord och med det komposten. Många har börjat inse att jorden är full av liv – som vi vinner på att värna för att få en god skörd. Inom den biodynamiska odlingen brukar man säga att man odlar jorden, det vill säga: verkar för att bygga upp en frisk och sund matjord att odla i. Våra kompostkurser fylls på i en helt annan takt än för 10 år sedan.

För dem som inte har en trädgård – vad passar att odla på balkongen och inomhus?
– En fönsterbräda har de flesta tillgång till – där kan du starta tidigt på säsongen med att odla skott och groddar – gott på smörgåsen eller i salladen. Du kan även välja att ha en oxalis, en dekorativ krukväxt med ätbara blad. Lite längre fram kan man börja grodda sin sättpotatis som sedan går att odla i hink på balkongen. Att se din balkong, terrass eller innergård som en trädgård i miniformat ger nya perspektiv att utforska; genom en flerårig stomme med till exempel uppstammade bärbuskar eller mindre träd får du in struktur, olika höjd och volym. Sedan kan du komplettera med ettåriga växter och direktsådder för att skapa din alldeles egna gröna oas.

Vad ska man tänka på innan man bestämmer vad man ska odla?
– Såklart finns det faktorer som avgör vad du kan ha på just din balkong som läget; är det sol/ skugga, lä eller utsatt för vind? Hur tillvaron ser ut – är du hemma mycket eller borta längre perioder? Och såklart, vad du vill få ut av ditt gröna rum; skall det vara ett färgsprakande fyrverkeri som samtidigt är extra inbjudande för humlor, bin och fjärilar, en plats för att skörda örter eller råvaror till middagen på, eller kanske ett lummigt rum endast för vila och avkoppling?

Vilka blommor och växter ser du ett extra stort intresse för just n– Så här i början av säsongen så ser vi att kärleken till doftpelargoner består, klassiker som Dr Westerlund och den lite mer udda, pelargonen Tomentosum är populära hos oss. Och såklart, dahlior! Vi har över 80 sorter i plantboden i år i en mängd olika färger och former. Och just att blanda färger och former, lite som man vill, ser vi mer av. Det blir mer personligt, något jag uppmuntrar. Fröer av tomat i alla dess former, färger och smaker är också populärt så här års. Här börjar det dock bli bråttom med sådden, annars får man skaffa en färdig uppdriven planta senare i vår men då blir valmöjligheten mer begränsad.

Vad händer på Rosendal i sommar?
– I vår kommer vi inte bara att ha att ha våra egna förodlade biodynamiska grönsaksplantor och kryddor, utan även ett utökat sortiment av blommor som luktärt, rosenskära och krasse till försäljning i plantboden. Det blir ett komplement för det som inte du inte hann driva upp, eller om du inte har plats inomhus i försäsong och vill få till en tidigare blomning än vad du får vid direktsådd. I odlingen här på Rosendals Trädgård kommer vi att arbeta ännu mer med gröngödsling som jordförbättring. Här hoppas vi att fler får upp ögonen för växters multifunktion som till exempel honungsfacelia – en vackert lilablommande gröngödslingsväxt som både gör gott för jordens struktur genom att rötterna luckrar, tillför näring till jorden när den myllas ner och fullkomligt älskas av humlor och bin.

Om man är amatör på det här med växter – vad är bra att börja med?
– Börja enkelt, i liten skala med snabbväxande, lättodlade växter som till exempel sockerärtor, morötter, sallat, rädisor eller potatis och kanske någon smultronplanta därtill. Bland blommor är luktärt eller ringblomma en favorit. De är lättodlade och ger skörd att njuta av vilket stärker odlarlusten. Det är viktigt att våga testa – man lär sig av sina misstag och erfarenheter. Det fina med odling är att det kommer en ny säsong nästa år. Allt eftersom kommer du också hitta dina egna favoriter – glöm inte att dokumentera vad du odlat, vad som fungerat bra respektive mindre bra.

Vad är det vanligaste misstaget man gör när man odlar i stan?
– Det största misstaget är nog att inte börja alls. Sen finns det såklart praktiska aspekter, som att inte välja en för liten kruka när man planterar så att växten inte kan utveckla sitt rotsystem och torkar ut fort, att växten får för lite näring, för lite vatten eller ännu vanligare – för mycket vatten! Här kan vi inte påminna nog om vikten av dränering i krukor och kärl. Fast det gäller såväl om du har trädgård eller bor i stan.

Hur tror du att stadsodling kommer att utvecklas i framtiden?
– Kolonirörelsen har sett ett starkt uppsving och köerna för en lott ringlar långa, det skapas projekt som kvarter- och gemensamhetsodlingar där inte bara själva odlandet utan även den sociala aspekten är viktig. Andelen mat som produceras stadsnära ökar och det utvecklas odlingssystem för den urbana miljön med gröna tak, vertikalt och high tech-odling i containrar och källare. Vi vill se att det gröna får ta mer plats i stadsrummet – det är bra för såväl vårt välmående, gör staden mer resilient mot klimatförändringar som plötsliga skyfall eller värmeböljor och gynnar den biologiska mångfalden.

Vad är det mest spännande som händer i odlingsvärlden just nu enligt dig?
– Att fler får upp ögonen för säsongens skiftningar även inom blomstervärlden, att vi blir bättre på att förstå vad som hör hemma i vilken säsong – lite som med maten. Att följa säsong innebär också att acceptera vissa begränsningar, vår blomsterkreatör arbetar mycket med sparat material under vinterhalvåret, blommor från den gångna säsongen som torkas och får nytt liv i arrangemang blandas med färskt material från naturen. Samtidigt så sker också en förändring i hur vi ser på grönska i staden med begrepp som Rewilding, där man låter naturen återvända och frodas på sina egna villkor. Det syns även i den ökade vurmen för ängen och att man inte bara odlar för att skörda eller för att det skall bli fint. Att göra insatser för att gynna den biologiska mångfalden blir vanligare; allt från att sätta upp bihotell till att lämna kvar rishögar i trädgården eller se till att man har blommande växter rika på pollen och nektar – från tidig krokus till kärleksört och höstsilverax för sen höst för att förse pollinatörer med mat genom hela säsongen.

Close