Close

Nya förutsättningar, nya träningskoncept

Takkei och The Place

Östermalms fitnessutbud utökas när två träningsställen expanderar, Takkei öppnar ny studio på Linnégatan 18 och The Place har öppnat ny boutique fitness på Grevgatan 37. De kallar sig inte gym för båda tillhandahåller annorlunda träningskoncept där besökarna inte bara erbjuds en effektiv och högklassig träningsupplevelse, utan även får ta del av en helhetsupplevelse. På Takkei tränar en person åt gången i lokalen tillsammans med tränare och på The Place kan man prova den nya cykelklassen RIDE. Vi reder ut begreppen och intervjuar de tre delägarna Björn, Simon och Måns på Takkei samt ställer frågor till Lovisa, grundare och ägare till The Place.

Takkei låter som en japansk träningsform, är det det?
– Nej, inte alls. Det är faktiskt mitt efternamn, skrattar Björn. Vi behövde ett nytt ord för en ny typ av träning så det är inte mer komplicerat än så. Björn är en av grundarna till Takkei som öppnade sin första studio 2003 på Kungsholmen. Det finns redan en studio på Östermalm, på Sibyllegatan, och nu är de tre ägarna glada att de har hittat ytterligare en lokal för att kunna möta den höga efterfrågan i stadsdelen.

Vad är då annorlunda med träning på Takkei jämfört med annan träning?
– Takkei har små träningsstudios som är utformade för att man ska träna ensam i lokalen med tränare. Vi tror på fokuserad träning så det finns inga speglar, ingen musik och inga andra personer i lokalen, berättar Björn. Att träna i eget rum ger fler möjligheter för tränarna och man slipper jämföra sig med andra. Vi tycker dessutom att man ska träna i sin egen rytm och inte efter rytmen i musiken. Fokus utan störande moment är det primära, men vi vet också att många uppskattar att få träna själva utan andras blickar.

Berätta om träningen!
– Träningen består av moment från gymnastik och styrketräning, men vi använder inte maskiner utan redskap och naturliga rörelser vilket ger styrka i kombination med koordination, förklarar Måns. Arbetar man i maskiner är det en begränsad muskelgrupp som tränas åt gången, till skillnad mot när man tränar med redskap och använder hela kroppen för att parera och kompenserar om det är tungt. Vi ser stången som ett handtag som sätter oss i kontakt med gravitationskraften och fixerar kroppen i önskad position. Många blir andfådda på våra pass för att just hela kroppen belastas och ansträngs.  Men, vi är inget alternativ för kroppsbyggare som vill bygga stora muskler, utan vi bygger muskler för funktion och smidighet. Styrka för oss är att ha styrka i hela sitt rörelseomfång, då blir man smidig och klarar till exempel av att sitta på huk. Målet är att vara smärtfri och klara av allt det där man vill göra, som att spela tennis, ge sig ut i löpspåret eller leka med barnbarnen. Vi tänker funktion och att resultatet av träningen ska göra nytta i vardagen.

Ni pratar om er träningsmetodik. Vad går den ut på?
– Fokus, långsiktighet och resultat. Det är viktigt att det ger resultat varje gång du kommer till träningen, säger Björn. Vi delar upp framstegen i små portioner för att se till att du alltid går åt rätt håll. Gör du rätt kan det inte bli fel, men å andra sidan om du gör fel så kan det aldrig bli rätt. Träning är allt annat än slumpmässig utan måste planeras noggrant. Varje moment måste ha ett tydligt uttalat syfte. Det är lite som ett recept, gör rätt övning, i rätt mängd och i rätt ordning. Då ger det resultat. Vi strävar efter att träningen ska ge smärtfria, starkare och smidigare kroppar som orkar mer. En effekt av själva träningspasset på lång sikt är dessutom bättre hållning, tillägger Simon.

Ni lägger stor vikt vid att era kunder ska vara smärtfria. Hur lyckas ni med det?
– Vi brukar jobba utifrån fem S, förklarar Björn. Det står för smärtfri, smidig, stark, snabb och snygg. Snygg är en känsla, så det står lite inom parentes. Det viktiga är att börja från rätt håll. Om du har ont kan du inte obehindrat göra rörelser, men när du är smärtfri blir du smidig, rör dig obehindrat, belastar rätt och blir därmed stark. Och med styrka kommer snabbhet. Så om man är smärtfri, smidig, stark och snabb kan man ju känna sig snygg. Men, många tar träningsbeslutet från fel håll. De vill bli snygga. Då tränar de även om de har ont. Då tenderar man att göra fel, bli stel, långsam och få ännu ondare. Det viktiga är alltså att tänka strategiskt och noga bygga sten för sten och stärka upp så att smärtan försvinner.

Simon Petersson och Björn Takei.

Måste man vara vältränad för att träna hos er?
– Absolut inte, säger Simon. Några är vältränade och andra vill komma tillbaka efter en skada, men många har aldrig satt sin fot på ett gym tidigare. Vi ser det som en utmaning att ta hand om personer som aldrig har tränat. Då kan vi lägga grunden på rätt sätt och bygga den viktiga styrka som alla behöver. Det är tillfredsställande när motionärer inser vilken nytta styrketräningen gör för att de ska fungera i vardagen.

Ni pratar om att sänka trösklarna för att komma till träningen. Hur då?
– Vi gör allt för att underlätta. Träningen är ansträngande nog som den är så vi vill skala bort alla hinder och jobbig logistik, förklarar Simon. Därför förvarar vi och tvättar träningskläderna mellan gångerna. Även skorna förvaras hos oss. Gör vi det enkelt ökar vi förutsättningarna att kunderna kommer en gång i veckan. Vi vill verkligen ha personer som tränar regelbundet för med kontinuitet kan vi leverera resultat.

Ni säger att det räcker att träna en timme i veckan. Stämmer det?
– Träning är ett livsprojekt. Det är mycket bättre att träna lite mer sällan över lång tid än många gånger på kort tid, menar Björn. Man ska komma ihåg att träning bryter ner och vila bygger upp. Det betyder att man inte ska träna för många hårda pass i veckan för det sliter.  Det är dock en viktig skillnad på träning och rörelse. För aktiv och i rörelse ska man vara varje dag. Många har inte tid eller möjlighet att träna så ofta så när de tränar vill de göra det så effektivt som möjligt. Smart träning är att med minsta möjliga impuls ge största effekt. Vi strävar efter att få kroppar att tåla högre effekt. Kommer man till oss en timme i veckan kan vi lova en starkare och smidigare kropp som orkar mer, avslutar Måns.

Hur gör man nu om man vill börja träna hos er?
– Man bokar in en provträning, svarar Simon. Provträningen kostar ingenting, man förbinder sig inte till någonting och man hamnar inte på någon maillista. Hos oss behöver man inte vara medlem, flikar Björn in. Vi tror inte på dyra medlemskap som kostar även när man inte tränar. Vi gillar inte heller krångliga bindningstider, utan hos oss köper man klippkort eller träningspaket som vi föredrar att kalla det.

The Place finns sedan 2013 på Kommendörsgatan 29 och har precis öppnat ny studio på Grevgatan 37.

Berätta Lovisa, ni öppnar ytterligare en studio?
– Ja, det stämmer, nickar Lovisa. Vi behöver utöka för att kunna erbjuda plats på våra klasser och så har vi länge letat efter en lokal för att kunna lansera en helt ny cykelklass. Det är olika träningsutbud på de olika adresserna, så för att hålla isär de två studiorna kallar vi dem K29 och G37. På Kommendörsgatan kan man träna Megaformer, Barre och Trampolin. På Grevgatan är det också möjligt att träna Megaformer och där kommer vi starta det helt nya träningskonceptet – RIDE.

Nya träningsformen RIDE.

Vad är RIDE?
– Ska man beskriva med ett ord skulle jag säga att det är en upplevelse, förklarar Lovisa. Det är en cykelklass och ett gediget träningspass, men det är så väldigt mycket mer. Det är glädje, gemenskap, energi och en enorm boost av endorfiner. Musiken och instruktören är A och O. Många tycker att det är ”party on a bike”.

Hur då? Förklara?
– Det är ett jobbigt träningspass och du förbränner massor av kalorier och svettas floder, berättar Tony, en av instruktörerna som kommer in i studion. Det häftigaste är att man har så roligt och rycks med av intensiteten i gruppen att man inte märker hur hårt man tränar. Tillsammans cyklar man i en mörk sal med musiken i fokus och lampor som ändrar färg till rytmen i musiken, det ger en klubbkänsla. Det krävs oerhört mycket av instruktören som ska entusiasmera, engagera samt ge puls och energi till gruppen i takt med musiken, tillägger Lovisa.

Var har ni hämtat inspiration ifrån?
– Konceptet är delvis inspirerat av Soul Cycling som startades i New York och bygger delvis på Psycle som finns i London, förklarar Lovisa. Soul Cycling är enormt i USA, nästan som en rörelse och finns i de flesta städer över kontinenten. Passen är alltid fulla och väntelistan fulltecknad trots att det finns ca 80 cyklar i salen. Det är ett nytt beteende och man släpper loss på cykeln. Instruktörerna är ofta DJs och uppnår stjärnstatus och behandlas som rockartister. När nya instruktörer ska utbildas ordnas auditions liknande auditions vi har för Idol i Sverige. Hundratals söker och enbart en handfull blir antagna. Vi har gjort på samma sätt, säger Lovisa stolt. Vi tog hit Natalie Walker som är mastertrainer på Psycle och Londonbaserad DJ. Hon har hjälpt oss att utveckla RIDE för svenska marknaden och har varit ansvarig för utbildningen av alla nya RIDE instruktörer. Lovisa berättar att instruktörerna är handplockade, de sökte och Natalie valde ut tio stycken som har gått fem veckors intensiv utbildning.

Måste man kunna dansa och ha taktkänsla?
– Nej, absolut inte, säger Tony bestämt. Det är bara att titta på instruktören och alla andra i salen och göra samma sak. Salen blir till ett hav som rör sig på samma sätt och det är bara att härma och följa klungan. Det är inte alls svårt. Dessutom berättar instruktören exakt vad man ska göra och räknar takten. Det är en häftig känsla när man ser och känner att alla rör sig exakt lika. Det är ytterligare en dimension att man mentalt kopplar bort omvärlden och låter sig svepas med av rytmen.

Bör man vara van vid cykel och vältränad för att orka?
– Det fina är att du ställer själv in motståndet på cykeln, berättar Tony och visar i luften hur man skruvar. Så du kan delta oavsett hur mycket du har tränat tidigare. Du justerar och anpassar efter din egen nivå och dagsform. Cykla är dessutom en skonsam träningsform med låg belastning på leder, höfter och knän så det passar de flesta. Vi aktiverar även överkropp under passet med hjälp av hantlar och en variant av armhävning på cykeln. Jag skulle till och med vilja säga att RIDE passar för personer som inte brukar träna så mycket för man tittar inte på klockan en enda gång och kommer ut gladare, svettigare och piggare än tidigare. Det är träning förpackad i glädje.

När startar RIDE?
– Premiär för RIDE är 7 februari. Då är alla välkomna, säger Lovisa. Håll utkik efter vårt ”prova på erbjudande”. Vi hoppas att så många som möjligt kommer och testar. Hos oss behöver man inte vara medlem utan man köper enkelt credits på hemsidan. Man kan välja mellan att köpa en credit eller så finns det paket med flera.

Close