Close

Älskade hatade padel

Krönikörer älskar att hata padel. Men de invigda älskar sin nya folksport. Det är kul, enkelt och tydligen ett utomordentligt sätt att nätverka på. Robin Söderling och Magnus Alsterback har kontor på Artillerigatan 50 där de driver RS – en match de båda före detta elitspelarna vinner stort.

Sveriges stora tennishopp stod på höjden av sin karriär när han tog hem Swedish Open 2011 – detta utan att förlora ett endaste set. Tennis-Sverige var rörande eniga, Robin Söderling skulle bli bäst i världen. Men så blev det inte. Istället deklarerade tennisstjärnan hösten 2015 att karriären var över. Den officiella förklaringen har varit körtelfeber. Men den egentliga orsaken berättade Robin om i sitt Sommarprat – en gripande historia om ambitioner och prestationer, men också om ångest, panikattacker och ett djupt mörker.

Vännen och kollegan Magnus Alsterback var liksom Robin Söderling ett stort tennislöfte på 90-talet, men valde att hoppa av sportkarriären. Magnus gav sig i stället in i IT-branschen. De två tillsammans – elitspelaren och entreprenören – skulle bli en perfekt match för det som idag är RS Sports.

Men hur började det hela, då? Jo, Robin Söderling fick ständigt frågan av journalister om vilken boll han föredrog. Svaret var alltid detsamma – han hade ingen favorit. Och där såg han plötsligt sitt kall – han skulle ta fram den perfekta tennisbollen.
– Tennisbollen Robin skapade gick jättebra. Den blev Svenska Tennisförbundets officiella boll och används i ATP-tävlingar. Men samtidigt blev padel stort i Sverige och där ville vi vara med!

Men hur gick det till när padel blev så stort i Sverige?
–Rätt personer pratade om padel i rätt kanaler och vid rätt tillfälle. Jonas Björkman och Måns Zelmerlöw startade PDL Padelcenter och samtidigt var Björkman med i Let´s Dance. På den vägen spred det sig. Plus att padel är väldigt kul, vilket är förutsättningen för att en trend ska kunna blomma.

Men stor del av framgången bakom RS Tennis var just Robin Söderlings expertis på tennis. Och även om Robin visste allt om bollar var han ju inget padelproffs. Vägen till padelspelarnas förtroende blev istället Sveriges bästa padelspelare Simon Vasquez. Tillsammans med Robin Söderling tog han fram padelbollar för RS Padel, och proffset Cayetano Rocafort utvecklade RS-racketar ihop med RS-teamet.

Affärerna har sedan dess blommat – Charlotte Perrelli visade till exempel upp sitt rosa RS Padel-racket i sociala medier och succén var ett faktum. Under 2021 kommer RS att lansera ett antal ännu hemliga, men stora samarbeten som kommer ge ännu mer eko. Padel är relativt nytt i Sverige i Spanien och Sydamerika har det varit en folksport i över 50 år.

Magnus Alsterback och Robin Söderling

– Tiden var rätt här hemma nu helt enkelt. Det är en stor del kvinnor som spelar, ungefär 40 procent. Det är lätt att komma igång, kul och socialt. Istället för gymmet eller powerwalka ett varv runt Djurgården träffas man genom padel numera, säger Magnus som är övertygad om att intresset kommer att bestå, även om det kanske mattas av en aning.

I vår lanserar RS Sports – utöver padel- och tennisbollar och racketar – även klädkollektioner för padel, tennis samt training, som tagits fram med hjälp av Robin Söderlings fru Jenni. Det som en gång i tiden var en perfekt tennisboll har nu rullat upp sig till ett modernt livsstilsföretag.

– Tänk att vi började lite på skoj för 8 år sedan med att lansera en tennisboll globalt och nu sitter med ett brett sortiment för både tennis, padel och snart även träning generellt. Det är en enorm kick att se hur företaget växer, hur kunderna uppskattar RS och att vi på riktigt tagit en plats bland de stora jättarna på så kort tid, säger Robin Söderling och tillägger.

– Men inget kommer gratis, vi har jobbat extremt mycket under dessa år och vi har lyckats behålla identiteten i varumärket som bygger på premiumprodukter utvecklade av spelare, med en design som både är avskalad och stilren men plötsligt vågar sticka ut. Här hämtar vi inspiration från andra branscher.

I en av de tänkta kampanjfilmerna för RS springer Robin Söderling svettig och med blodsmak i munnen i spöregn genom mörkret. I själva verket ett minne från en tid när vinnarskallen kastade honom rakt ned på botten, berättar Magnus. Men idag, har samma skoningslösa ambition och vänts till ett blomstrande företag som främjar folkhälsan. För hur frestande det än är för trendspanare och krönikörer att häckla trender som padel, så vittnar de invigda om hur kul det är, hur bra de mår av sin nya sport, och hur nya möten sker på padelbanor runtom i landet. Så häckla på ni – padelbollen är i rullning och visar absolut inga tecken på att lämna banan.

Close